De Nederlandse ketenaanpak om medicijnresten in het (drink)water te verminderen is genomineerd voor de Future Policy Award van de Verenigde Naties. Veldpartijen uit de zorg- en watersector, waaronder de KNMP, werken sinds 2016 samen om de belasting van medicijnresten op het water te verminderen. Denk daarbij aan het bevorderen van inzameling van ongebruikte geneesmiddelen. De Future Policy Award wordt door de Verenigde Naties jaarlijks uitgereikt aan een beleidsaanpak die bijdraagt aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de mens.
Mede door de vergrijzing worden er steeds meer medicijnen gebruikt, en komen de resten daarvan in het oppervlakte- en grondwater terecht. De ketenaanpak probeert de hoeveelheid medicijnresten te verminderen. Binnen deze ketenaanpak heeft de KNMP diverse initiatieven ondernomen, samen met de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin) en Neprofarm (brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van zelfzorgproducten). Zo is er samen met MediSchoon en Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een onderzoekspilot uitgevoerd voor inzameling van ongebruikte geneesmiddelen, een speciale jaarlijks terugkerende inzamelweek in de Week van Ons Water in oktober geïnitieerd en een brancheplan duurzaam verpakken ontwikkeld.
Het thema van de Future Policy Award staat dit jaar speciaal in het teken van het beperken van eventuele milieueffecten van chemische stoffen. Naast de Nederlandse ketenaanpak staan nog elf andere beleidsoplossingen op de shortlist. De VN-prijs wordt op 6 juli 2021 uitgereikt.