Adviezen dalteparine en nadroparine bij obesitas met BMI ≥ 40 kg/m2 herzien

30 mei 2024
Opties

De adviezen voor dalteparine en nadroparine bij obesitas met BMI ≥ 40 kg/m2 zijn per 1 juni 2024 herzien. Ook wijzigen dan de adviezen voor morfine na bariatrische chirurgie. Apothekers kunnen de adviezen raadplegen via de medicatiebewaking in de apotheekinformatiesystemen en via de KNMP Kennisbank. 

Dalteparine en nadroparine bij obesitas met BMI ≥ 40 kg/m2 

Het advies is om de dosering van dalteparine en nadroparine te verhogen bij obesitas met BMI ≥ 40 kg/m2. Bij profylaxe van veneuze trombo-embolische aandoeningen (VTE), is het advies om de dosering nadroparine bij een lichaamsgewicht vanaf 100 kg te verhogen naar 1x per dag 5700 IE. Voor dalteparine is het advies bij een BMI vanaf 40 kg/m2 om de dosering te verhogen naar 1x per dag 5000-7500 IE, afhankelijk van de individuele risicofactoren voor VTE. Deze adviezen zijn gebaseerd op de farmacokinetische studies, waaruit bleek dat patiënten met obesitas hogere doseringen nodig hadden om vergelijkbare anti-Xa-spiegels te bereiken als patiënten zonder obesitas.  

Bij therapeutische toepassing van dalteparine of nadroparine, kan de dosering op basis van totaal lichaamsgewicht worden berekend, met een afkapwaarde van 160-190 kg. 

Morfine na bariatrische chirurgie 

Bij morfine met directe afgifte (immediate release, IR) is de maximale plasmaconcentratie na bariatrische chirurgie hoger. Daarnaast wordt de maximale plasmaconcentratie eerder bereikt en is er een lichte toename in blootstelling gezien. Hierdoor is er een verhoogd risico op bijwerkingen, zoals sedatie, en mogelijk een verhoogde kans op verslaving. Het advies is om morfine IR te vermijden na bariatrische chirurgie. Een alternatief is oxycodon met directe afgifte. 

Voor morfine met gereguleerde afgifte zijn geen aanwijzingen gevonden dat de farmacokinetiek verandert na bariatrische chirurgie. Er is daarom geen dosisaanpassing nodig.  

Nieuwe term: obesitas met BMI ≥ 40 kg/m2 

De naam van de contra-indicatie ‘morbide obesitas’ verandert vanaf 1 juni naar ‘obesitas met BMI ≥ >= 40 kg/m2. De nieuwe term verduidelijkt op welke patiënten deze contra-indicatieaard van toepassing is. Daarnaast suggereert ‘morbide obesitas’ onterecht dat deze vorm van obesitas altijd gepaard gaat met morbiditeit, en dat dit niet geldt voor andere vormen van obesitas.

Het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP voert deze naamswijziging de komende tijd door bij alle medicatiebewakingsadviezen voor obesitas met BMI ≥ 40 kg/m2.