Adviezen geneesmiddelen en verkeersdeelname gewijzigd

01 juni 2022
Opties

De KNMP heeft, samen met apothekers, artsen en specialisten op het gebied van rijvaardigheid, de verkeersdeelname-adviezen herzien voor een aantal geneesmiddelen en ook nieuwe adviezen opgesteld. De nieuwe adviezen zijn per 1 juni 2022 beschikbaar via het Informatorium Medicamentorum (IM), de G-Standaard, Apotheek.nl en Rijveiligmetmedicijnen.nl.

Input vanuit de praktijk is belangrijk om te beoordelen of een bestaand advies al dan niet aanpassing behoeft. Zo heeft deze input ertoe geleid dat veranderingen zijn aangebracht in de verkeersdeelname-adviezen voor oxycodon en enkele antidepressiva. Onderstaande tabel bevat een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen.

Geneesmiddel

Wijziging adviestekst

Oxycodon

Bij incidenteel gebruik van oxycodon tot en met 10 mg is het geneesmiddel rijveilig vanaf 12 uur na inname. Bij incidenteel gebruik vanaf 10 mg of incidenteel gebruik van een preparaat met gereguleerde afgifte is het geneesmiddel rijveilig vanaf 16 uur na inname.

Paroxetine, escitalopram, fluoxetine, moclobemide en venlafaxine

De doseringsgrenzen zijn verwijderd.

Patiënten informeren

Patiënten zijn zich er niet altijd van bewust dat hun geneesmiddelen bijwerkingen kunnen hebben waardoor zij minder goed kunnen autorijden. Het is daarom van belang dat apothekers en -assistenten de invloed van geneesmiddelen op de rijvaardigheid met patiënten bespreken. Publieksinformatie is beschikbaar via Apotheek.nl: Medicijnen in het verkeer en www.rijveiligmetmedicijnen.nl.

Verkeersdeelname-adviezen van de KNMP

Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) en de KNMP-werkgroep Verkeersdeelname beoordelen sinds 2008 de invloed van nieuwe, relevante geneesmiddelen op de rijvaardigheid. Daarnaast gebruiken zij nieuwe inzichten en studies om de bestaande adviezen te versterken of aan te passen. Vanuit de Regeling eisen geschiktheid 2000 wordt er verwezen naar de verkeersdeelname-adviezen van de KNMP.