Aris Prins verkozen tot voorzitter PGEU

12 juni 2023
Opties

Aris Prins, KNMP-voorzitter, is verkozen tot voorzitter van de Europese koepelorganisatie PGEU in 2024. De verkiezing van Prins vond plaats tijdens de Algemene Vergadering van de PGEU. Prins: “Het is mij een eer en genoegen om de rol PGEU-voorzitter te gaan vervullen. 2024 wordt een cruciaal jaar, met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht. Onze inzet is erop gericht dat de rol van apothekers erkend blijft, ook na de COVID-pandemie.” Het voorzitterschap start op 1 januari 2024.

Komende periode staan verschillende wetgevingstrajecten op de Europese politieke agenda die de farmacie raken. Zo wordt gesproken over de definitieve goedkeuring van de Europese verordening rondom gezondheidsgegevens. Ook vinden onderhandelingen plaats over hervorming van de farmaceutische wetgeving van de EU. Allemaal zaken die ook de Nederlandse apothekers raken. Prins: “Het is dus zaak dat we ook in Europees verband van ons laten horen. Ik kijk uit naar een  goede samenwerking met de PGEU-leden. Bijvoorbeeld om maatregelen aan te jagen die de geneesmiddeltekorten terugdringen. En om de rol van apothekers in de strijd tegen antimicrobiële resistentie te bevorderen, voortbouwend op de aanbevelingen die we vandaag tijdens de Algemene Vergadering hebben aangenomen."

Naast de verkiezing van Prins tot voorzitter werd Dimitar Marinov verkozen tot PGEU-vicevoorzitter. Marinov werkte de afgelopen drie jaar als secretaris-generaal van de Bulgaarse Farmaceutische Unie en is onlangs verkozen tot voorzitter van de Bulgaarse Farmaceutische Unie, de beroepsorganisatie van apothekers in Bulgarije. Marinov: “Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met de Europese collega's en het PGEU-secretariaat in Brussel. Zo kunnen we de uitwisseling van best practices en ervaringen tussen de nationale verenigingen verder versterken. Dat is cruciaal om de apotheekpraktijk vooruit te helpen en de bijdrage van openbaar apothekers aan de nationale gezondheidsstelsels te verstevigen."

Bekijk het bericht van PGEU
Aris Prins PGEU