Ook in 2025 verandert het een en ander voor apotheken en apothekers. Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen.
Codeïne
Patiënten krijgen vanaf 2025 vanuit het basispakket geen vergoeding meer voor het gebruik van codeïne tegen hoest, pijn of acute diarree. Codeïne komt uitsluitend voor vergoeding in aanmerking indien:
- de patiënt last heeft van vaak terugkerende diarree of al meer dan vijftien dagen aaneengesloten diarree heeft;
- geneesmiddelen met loperamide onvoldoende werken;
- de patiënt andere medicatie niet mag gebruiken.
Lees meer in het dossier ‘Basispakket en afwegingskader geneesmiddelen’.
Wijziging Wtza
Op 1 januari treden de wijzigingen in de Wtza in werking:
- alle zorginstellingen, inclusief apotheken, dienen een vergunning aan te vragen. Bestaande zorgaanbieders krijgen automatisch en kosteloos een vergunning;
- nu het einde van het boekjaar 2024 in zicht is, dienen apotheken vóór 1 juni 2025 de jaarverantwoording openbaar te maken. Het is mogelijk hiervoor uitstel te krijgen van de NZa tot 31 december 2025;
- apotheken die op twee opeenvolgende balansdata aan twee van de hier genoemde drie criteria voldoen, vallen onder een lichter regime: een balanstotaal van maximaal € 450.000, netto-omzet/som der bedrijfsbaten van maximaal € 900.000 en een personeelsbestand van maximaal tien fte’s in loondienst. Voor hen vervalt de openbaarmakingsplicht.
Lees de veel gestelde vragen over de Wtza.
Doorgeleverde bereidingen
Doorgeleverde bereidingen met magnesium, kalium en zink blijven ook in 2025 vergoed als de patiënt deze ter hand gesteld krijgt in de openbare apotheek. De aanspraak farmaceutische zorg blijft gehandhaafd in plaats van de voorgestelde geneeskundige zorg.
Lees meer in dit nieuwsbericht.
Schijnzelfstandigheid zzp’ers
Op 1 januari handhaaft de Belastingdienst volledig op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen na een overgangsperiode van een jaar een boete en naheffingen krijgen.
Lees meer in de veel gestelde vragen over de Wtza.
Abortusmedicatie
Per 1 januari treedt de wet ‘Medicamenteuze afbreking van de zwangerschap via de huisarts’ in werking. Deze maakt het mogelijk dat huisartsen abortusmedicatie kunnen voorschrijven aan vrouwen die ongewenst zwanger zijn (minder dan negen weken), en dat openbaar apothekers deze medicatie ter hand kunnen stellen.
Lees meer in het dossier ‘Abortusmedicatie’.
Verplichte informatieverstrekking zorgaanbieders
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de regeling transparantie zorgaanbieders aangescherpt. Zorgaanbieders moeten informatie over de contracten met zorgverzekeraars voor de start van de zorgverlening ‘actief en aantoonbaar’ verstrekken aan patiënten. De nieuwe regels zijn al van toepassing sinds 1 september 2024, maar mogelijk extra relevant per 1 januari 2025. Apothekers kunnen voldoen aan de regeling door gebruik te maken van narrowcasting in de eigen apotheek. De KNMP biedt deze narrowcasts aan.
Lees meer in dit nieuwsbericht.
Bekijk de narrowcasts over contractering.