De handreiking ‘Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg’ is herzien. De handreiking bevat belangrijke randvoorwaarden voor het bieden van goede zorg bij samenwerking. De herziene versie vervangt de handreiking uit 2010.
Een goede samenwerking tussen zorgverleners vraagt om een duidelijke taak- en verantwoordelijkheidsverdeling. Ook is het noodzakelijk dat de betreffende zorgverleners met elkaar communiceren en hun werkzaamheden en informatie onderling afstemmen. Dit zijn belangrijke randvoorwaarden voor het bieden van goede zorg. De herziene handreiking ‘Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg’ benoemt en verduidelijkt die randvoorwaarden. Ook bevat de handreiking een praktische checklist die de apotheker kan gebruiken voor het aangaan van (nieuwe) samenwerkingen, zowel op structurele basis als op incidentele basis.
De KNMP heeft meegewerkt aan de handreiking om de apotheker als zorgverlener te ondersteunen bij de samenwerkingen met andere zorgverleners. Daarmee maakt de KNMP de apotheker als medicatiespecialist ook zichtbaar bij zorgverleners en organisaties.
Van hoofdbehandelaar naar regiebehandelaar
De aandachtspunten bij samenwerking in de zorg uit de oorspronkelijke versie staan inhoudelijk nog overeind en zijn daarom overgenomen in de herziene versie. De tekst is geactualiseerd naar de stand van de wetgeving en jurisprudentie. Zo is de term ‘hoofdbehandelaar’ vervangen door ‘regiebehandelaar’. Dit volgt uit een uitspraak van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Reden voor de aanpassing is de toegenomen complexiteit van zorg, die door zorgverleners van verschillende instellingen wordt verleend.
Algemeen overkoepelend document
De handreiking ‘Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg (2022)’ wordt onderschreven door de KNMG, de brancheverenigingen Actiz, de Nederlandse GGZ, InEen, GGD GHOR Nederland, NFU en NVZ en de beroepsverenigingen NVAVG, KNGF, KNMP, KNMT, KNOV, NAPA, NIP, NVGZP, NVvTG, V&VN en NVBMH en door de Patiëntenfederatie Nederland. Omdat de handreiking voor verschillende branches geldt, is het noodzakelijkerwijs een algemeen overkoepelend document geworden. De handreiking kan gebruikt worden voor nadere uitwerkingen of richtlijnen. Ook is het mogelijk dat op sectorniveau nadere invulling plaatsvindt.