Herziene MFB’s voor dalteparine, enoxaparine en nadroparine bij verminderde nierfunctie

28 augustus 2024
Opties

De herziene Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) voor dalteparine, enoxaparine en nadroparine bij verminderde nierfunctie zijn per 1 september 2024 beschikbaar in de G-Standaard. In de herziene versie van de MFB’s is een doseerafkappunt toegevoegd om te voorkomen dat onnodige meldingen opkomen bij profylactische doseringen, waarbij geen actie vereist is.

De MFB’s voor dalteparine, enoxaparine en nadroparine gaven in de praktijk veel onterechte meldingen. Dat kwam met name door veelvuldig gebruik van laag-molecuulgewicht heparines (LMWH’s) in profylactische dosering rondom operaties. De KNMP-werkgroep Verminderde nierfunctie en dialyse heeft daarom besloten doseerafkappunten op te nemen in de MFB’s voor deze drie geneesmiddelen. 

Omdat profylactische en therapeutische doseringen voor verschillende situaties kunnen overlappen, zijn afkappunten gekozen die onterechte signalen zoveel mogelijk voorkomen en therapeutische doseringen zo goed mogelijk signaleren. De afkappunten om therapeutische dosering te signaleren zijn vastgesteld op > 5000 IE/dag voor dalteparine, > 6000 IE/dag voor enoxaparine en > 5700 IE/dag voor nadroparine en komen overeen met de afkappunten in de MFB Maagbescherming. 

De doseerafkappunten zijn toegevoegd aan de herziene MFB’s die per 1 september met een nieuwe release in de G-Standaard komen. Als deze release is geïmplementeerd in het apotheekinformatiesysteem, zal er bij profylactische dosering geen signaal meer opkomen.

Lees meer informatie over de implementatie van MFB’s in de veelgestelde vragen