De multidisciplinaire richtlijn Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is herzien onder begeleiding van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De KNMP maakt deel uit van de richtlijnwerkgroep voor de herziening van deze richtlijn. De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) ziet kansen in de herziene richtlijn voor de apotheker in de regionale samenwerking.
De herziene richtlijn is uitgebreid met meetinstrumenten voor symptomen die kunnen worden ingezet bij mensen met een verstandelijke beperking. Zo komen er instrumenten aan bod die pijn, delier of slikproblemen in kaart brengen.
Herkennen van mensen met verstandelijke beperking
De richtlijn gaat uitgebreid in op de markering van de palliatieve fase bij mensen met een verstandelijke beperking. Er is vaak sprake van uitingsbeperking en beperkt lichaamsbewustzijn. Hierdoor kan het lastig kan zijn om de palliatieve fase bij deze doelgroep tijdig te herkennen. Alert zijn op achteruitgang in functioneren en toenemende kwetsbaarheid kan helpen om de palliatieve fase te herkennen.
Kansen voor de apotheker
Het WSO-bestuur ziet met de komst van de herziene richtlijn kansen voor de apotheker in de regionale samenwerking. Zo kunnen apothekers met andere zorgverleners, bijvoorbeeld in een FTO, de volgende zaken bespreken:
- de rol van de apotheker bij palliatieve patiënten (medicatiebewaking, herhaalmedicatie en instructie rondom het hergebruik van geneesmiddelen);
- het belang dat de apotheker de indicatie weet van de betreffende medicatie, zodat hij zijn medicatiebewaking en consult of uitgifte-informatie hierop kan aanpassen;
- het belang van de apotheker om te weten dat de patiënt palliatief is;
- het belang van de apotheker om te weten dat de patiënt een verstandelijke beperking heeft.
Meer informatie
In de app PalliArts voor Android en iOS zijn samenvattingen van de richtlijnen te vinden. Informatie voor patiënten is beschikbaar op Apotheek.nl en op Palliaweb.
Meerdere richtlijnen herzien
Ook een aantal andere richtlijnen van IKNL is recent herzien. In deze richtlijnen is ook het commentaar van de KNMP meegenomen. Het gaat om de richtlijnen: