IGJ benadert apotheken die geen gehoor geven aan FMD-onderzoek en -invoering

23 augustus 2021
Opties

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) benadert deze week apotheekhoudenden die de Falsified Medicines Directive (FMD)-vragenlijst nog niet hebben ingevuld. Apotheken zijn verplicht om mee te werken aan het onderzoek. Ook apotheekhoudenden die niet aan deze Europese verordening voldoen, kunnen een brief van de inspectie verwachten. Op basis van deze verordening moeten apotheken verpakkingen van geneesmiddelen op veiligheidskenmerken controleren. De inspectie neemt vervolgstappen (zoals bezoeken of bestuurlijke boetes) tegen apotheken die de vragenlijst van de inspectie niet invullen of niet voldoen aan deze Europese verordening.

Apotheken worden per brief herinnerd aan het onderzoek van de IGJ naar de implementatie van de FMD. Tot 6 september krijgen apotheken de gelegenheid om op de vragenlijst te reageren. Daarna neemt de IGJ vervolgstappen. Inmiddels heeft 95 procent van de apotheekhoudenden deze enquête tijdig en volledig ingevuld. In een – vorige week verschenen -  factsheet stelt de inspectie op basis van de ingevulde vragenlijsten dat een grote groep apotheekhoudenden de controle op veiligheidskenmerken in hun praktijk goed uitvoert.

Ook zijn apotheekhoudenden aangeschreven die niet voldoen aan de FDM-verordening, en bijvoorbeeld dus niet scannen en/of niet zijn aangesloten bij het  Nationaal Medicijnen Verificatie Systeem (NMVS). Er wordt hen verzocht om via de FMD-tool na te gaan of dit komt doordat het apotheekinformatiesysteem (AIS) de gegevens niet verwerkt. De IGJ geeft ook aan dat het mogelijk is dat apotheekhoudenden een geldige reden hebben om niet te scannen. Dat moeten zij voor uiterlijk 1 oktober 2021 aangeven. Verder is het ook mogelijk dat apotheken het unieke identificatiekenmerk (2D-code) niet afmelden. De IGJ verzoekt dan wederom voor de datum van 1 oktober aansluiting op het NMVS te realiseren. Indien apotheken na 15 oktober niet voldoen aan de verplichtingen, neemt de IGJ handhavende maatregelen. Een bestuurlijke boete van € 150.000,- behoort tot de mogelijkheden.

Eerder publiceerde de IGJ een overzicht met tips voor apotheekhoudenden over het controleren van scannerinstellingen en het afmelden van verpakkingen. Ook verwijst de inspectie naar de FMD-tool, die gebruikt kan worden door apotheken om inzicht te verwerven in het aantal en soort alerts.

Lees het nieuwsbericht over de factsheet van de IGJ

Klik hier voor de factsheet van de IGJ