IGJ Circulaire doorleveren opnieuw verlengd

08 augustus 2024
Opties

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de Circulaire “Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers” opnieuw verlengd. De circulaire zou op 21 augustus 2024 verlopen, waarna de beleidsregel over collegiaal doorleveren van apotheekbereidingen in werking zou treden. De beleidsregel wordt echter eind van 2024 of begin 2025 van kracht. Totdat de beleidsregel ingaat, moeten bereidende apotheken bij collegiaal doorleveren voldoen aan de voorwaarden van de Circulaire.

De IGJ en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben het afgelopen jaar gesproken over de circulaire in het kader van kwaliteit, veiligheid en beschikbaarheid van geneesmiddelen. Het ministerie van VWS legt momenteel in samenspraak met de IGJ de laatste hand aan de beleidsregel die de circulaire gaat vervangen. Het ministerie van VWS heeft betrokken partijen, waaronder de KNMP, geconsulteerd bij de uitwerking van de beleidsregel. Apotheken die doorleveren, hebben tijdens een IGJ-bijeenkomst op 1 juli 2024 praktische informatie ontvangen over de toepassing van de nieuwe beleidsregel en de invulling van het toezicht hierop. 

Zodra de beleidsregel ingaat, gelden de voorwaarden in de beleidsregel voor bereidende apotheken die willen starten met doorleveren van eigen apotheekbereidingen. Voor bereidende apotheken die al bij het ingaan van de beleidsregel collegiaal doorleverden, blijven de voorwaarden van de circulaire nog wél gelden totdat zij een inspectie van de IGJ hebben gehad.

Bekijk de IGJ Circulaire doorleveren