IGJ vraagt diverse apotheekhoudenden ontbrekende FMD-gegevens te verstrekken

29 augustus 2024
Opties

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vraagt diverse apotheekhoudenden om ontbrekende Falsified Medicines Directive (FMD) gegevens van geneesmiddelen te verstrekken. De IGJ signaleert dat een aantal apothekers de geneesmiddelen niet afmeldt in het veiligheidssysteem. Deze apotheekhoudenden voldoen daarmee formeel niet aan de FMD-richtlijn. Zij krijgen binnenkort een brief van de IGJ met het verzoek om de benodigde gegevens alsnog aan te leveren.

De IGJ ziet erop toe dat apothekers en apotheekhoudende huisartsen zich houden aan de controle van geneesmiddelen op de veiligheidskenmerken. De controle is onderdeel van de Geneesmiddelenwet om te voorkomen dat patiƫnten vervalste geneesmiddelen meekrijgen. Als blijkt dat apotheekhoudenden zich niet houden aan de controle van geneesmiddelen, kan de IGJ handhavende maatregelen nemen.

Daarnaast laat de IGJ weten dat apotheekhoudenden zonder aansluiting of werkinstructie, of die veel waarschuwingssignalen krijgen, de aandacht hebben. Een werkinstructie FMD voor het apotheekteam is beschikbaar op KNMP.nl.

Lees meer informatie op igj.nl/fmd