Kamer akkoord met zachtere landing ZZP inzake opheffen handhavingsmoratorium

03 oktober 2024
Opties

De Tweede Kamer is akkoord met een zachtere landing inzake het opheffen van het handhavingsmoratorium voor ZZP’ers. Over diverse ingediende moties is deze week gestemd. Per 1 januari 2025 zal de belastingdienst ZZP’ers strenger gaan controleren en nagaan of er sprake is van zelfstandigheid of dat de ZZP’er feitelijk in loondienst is. Als dat het geval is, kan de werkgever rekenen op navorderingen van onder meer loonbelasting en pensioenpremies. De Tweede Kamer wil echter dat er in eerste instantie coulant wordt omgegaan met de nieuwe aanpak en dat eerst een waarschuwing wordt gegeven voordat boetes worden opgelegd. 

De Tweede Kamer wil met een zachte landing voorkomen dat onrust ontstaat bij opdrachtgevers. De nadruk moet volgens de parlementariërs in eerste instantie komen te liggen op gevallen van gedwongen zelfstandigheid, onderbetaling en arbeidsmigratieconstructies. 

Er is nog onduidelijkheid over de vraag of iemand ZZP’er is of feitelijk in loondienst werkzaamheden verricht. Om hierover meer duidelijkheid te verkrijgen, zal de minister van Sociale Zaken op dringend verzoek van de Kamer vóór 1 november met een afwegingskader moeten komen.