Het is belangrijk om vroegtijdig te investeren in de preconceptionele gezondheid van (toekomstige) ouders. Dat hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de KNMP en vijftien andere zorgpartijen omarmd tijdens een recente kick-off bijeenkomst van VWS in het kader van het programma Kansrijke Start. Om preconceptionele gezondheid op de agenda te zetten en te houden, werken partijen in de vorm van werkgroepen mee aan de uitwerking van een zestal thema’s.
Een van de werkgroepen, waar de KNMP deel van uitmaakt, houdt zich bezig met ‘Voorlichting anticonceptie en medicatiegebruik’. Hieruit volgen handvatten die apothekers kunnen gebruiken in de praktijk. De openbaar apotheker biedt een laagdrempelig platform voor vrouwen en mannen in de vruchtbare leeftijd om vragen te stellen over medicatie, zwangerschap of een consult over gezond zwanger worden. De apotheker vergroot hiermee tegelijkertijd de bewustwording van (toekomstige) ouders om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Om preconceptionele gezondheid onder de aandacht te brengen, zet de KNMP in op drie pijlers:
- Adviseren van goed en veilig gebruik anticonceptiva
De openbaar apotheker begeleidt vrouwen bij het goed en veilig gebruik van anticonceptiva. Bijvoorbeeld wanneer er vragen zijn over of problemen zijn met het gebruik van anticonceptiva. Of wanneer vrouwen bijwerkingen ondervinden. - Apothekers stimuleren een kansrijke start
Toekomstige moeders kunnen bij de apotheek terecht voor een consult, waarin de apotheker medicamenteuze en niet-medicamenteuze adviezen geeft om een gezonde zwangerschap en kansrijke start te bevorderen. Zoals begeleiding bij het stoppen met roken of alcoholgebruik. - Patiënten die medicatie gebruiken en zwanger willen worden of zijn
De apotheker biedt als medicatiespecialist (toekomstige) ouders een consult, om samen in goed overleg tot de beste farmaceutische behandeling tijdens zwangerschap te komen.
Tijdens de kick-off bijeenkomst hebben de deelnemende partijen een pledge ondertekend, waarin zij beloven om op verschillende contactmomenten (eerder) de centrale vraag te stellen: ‘Wilt u de komende tijd zwanger worden?‘. Daarin staan ook de zes thema’s en handvatten beschreven waar de werkgroepen de komende tijd mee aan de slag gaan.