De KNMP ziet graag dat tijdens de demissionaire kabinetsperiode de ingezette koers van minister Kuipers (VWS) wordt voortgezet om de geneesmiddelentekorten op te lossen en de rol van het apotheekteam in de eerstelijnszorg te versterken. Na een kabinetsval dreigt doorgaans de ambtelijke en politieke voortgang op actuele dossiers stil te vallen. “Dat is absoluut niet in het belang van onze zorgverlening aan patiënten", aldus KNMP-voorzitter Aris Prins. “Zo stijgt het aantal geneesmiddelentekorten dit jaar door naar een recordhoogte. Daarop moet worden ingegrepen. Het is echt belangrijk dat de oplossingen hoog op de Haagse agenda blijven staan.”
Voorts ziet de KNMP graag dat het bestuurlijk traject wordt doorgezet om de rol van het apotheekteam in de eerstelijnszorg te versterken. Deze gesprekken lopen in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA) dat tijdens het kabinet Rutte-IV is afgesloten. Aan landelijke tafels wordt onder meer gesproken over het geven van meer impuls aan farmaceutische zorg (denk aan meer begeleiding bij gepast gebruik en therapietrouw), een mogelijke taakherschikking tussen eerstelijnszorgverleners onderling (apotheker-huisarts-wijkverpleging) en de rol van de apotheker in het voorschrijfproces. Eerder sprak de huidige demissionair minister Kuipers (VWS) de verwachting uit dat er deze zomer tot bestuurlijke afstemming kon worden gekomen.
In september, aan het begin van het nieuwe politieke jaar, zullen Tweede Kamerleden onderwerpen gaan aanwijzen waarvan zij vinden dat het demissionair kabinet Rutte-IV geen politieke beslissingen meer over mogen maken. De KNMP zal ook richting de Tweede Kamer het belang van deze bestuurlijke trajecten over de tekorten en de eerstelijnszorg benadrukken.