KNMP ondertekent Mitz-convenant voor gemeenschappelijke toestemmingsvoorziening

22 januari 2025
Opties

De KNMP ondertekent het Mitz-convenant. Hiermee ondersteunt de apothekersorganisatie de uitrol van Mitz als gemeenschappelijke toestemmingsvoorziening. Mitz vereenvoudigt de toestemmingskeuze(s) voor uitwisseling van noodzakelijke medische gegevens, biedt de patiënt meer regie en ontlast de zorgverlener in de registratie van toestemmingskeuzes.  

KNMP-bestuurder Jacco Pesser ondertekende op 17 januari het Mitz-convenant namens de KNMP. De overeenkomst bekrachtigt de samenwerking voor de doorontwikkeling en implementatie van Mitz. “Apothekers hebben er als geen andere beroepsgroep baat bij wanneer we medische gegevens eenvoudiger kunnen inzien bij andere apothekers, zorginstellingen en ggz-aanbieders ”, geeft Pesser als reden voor de KNMP om zich aan Mitz te committeren. “Heel veel behandeluitkomsten landen in de apotheek in de vorm van benodigde geneesmiddelen.” 

Om de benodigde gegevensuitwisseling hiervoor te faciliteren, is ooit het Landelijke Schakelpunt (LSP) ingericht, inclusief een opt-in systeem voor toestemmingen. Stakeholders in de zorgsector zijn al een aantal jaar bezig met het verbeteren van die gegevensuitwisseling. Eenvoudiger registreren van toestemmingskeuzes - waar Mitz bij uitstek voor is bedoeld - maakt daar volgens Pesser een essentieel onderdeel van uit. 

Jacco ondertekent convenant

Bestuurder Jacco Pesser ondertekent het Mitz-convenant namens de KNMP, Koos Veefkind namens VZVZ (Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie) Servicecentrum en Clémence Ross namens stichting GvVz (Stichting Gemeenschappelijke Voorzieningen voor Zorgcommunicatie).  

Rol apotheken

Apotheken krijgen hierbij een aparte rol. Zo kunnen zij mensen ondersteunen die niet weten hoe ze zich kunnen registreren via Mijn Mitz. Aan de balie kan dit samen worden geregeld via de Samen Naar MijnMitz-functie. Zie dit bericht over de vergoeding hiervan.  

Hierdoor zijn apotheken een belangrijke partij om burgers te helpen met het vastleggen van toestemmingskeuzes, benadrukt Clémence Ross. “Een burger of patiënt kan zonder afspraak bij de apotheek terecht en zich dus laagdrempelig laten helpen.” Verder ziet Ross de ondertekening van het convenant als bevestiging dat Mitz een belangrijke bijdrage kan leveren aan medicatieveiligheid. 

Belangrijke stappen

De ondertekening van het convenant houdt voor de KNMP concreet in dat de koepel Mitz ondersteunt en samen met VZVZ streeft naar een snelle implementatie van Mitz in alle AIS’en.  

Inmiddels hebben de softwareleveranciers van apotheekinformatiesystemen Mitz al ingebouwd. Zodra uw apotheek wordt geactiveerd, neemt het implementatieteam van Mitz contact op. Kijk hier voor meer informatie.