KNMP op internationale podia over tekorten, bekostiging en gegevensuitwisseling

28 oktober 2021
Opties

De KNMP sprak deze week op diverse internationale podia over de Nederlandse geneesmiddelentekorten, bekostigingssystematiek en gegevensuitwisseling tussen zorgverleners. Dat deden KNMP-bestuursleden en medewerkers bij onder meer de Europese koepelorganisatie PGEU en de internationale apothekersfederatie FIP. Ook was de KNMP te gast in Antwerpen om in discussie te gaan met Vlaamse collega’s over de toekomst van farmaceutische patiëntenzorg.

Bij de jaarlijkse conventie van de Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU) in Nice stond onder meer de geneesmiddelentekorten, de Falsified Medicines Directive (FMD) en gegevensuitwisseling centraal. KNMP-voorzitter Aris Prins lichtte in een paneldiscussie het informatiesysteem Farmanco toe, en gaf aan dat Nederlandse apothekers in staat zijn om voor 99 procent van de tekorten een oplossing te vinden. Ook de FMD kwam ter sprake: naast Nederlandse apothekers worstelen ook Europese collega’s met deze verplichting tot het aanbrengen, aanmelden en afmelden van serienummers op geneesmiddelenverpakkingen. Verder werd bij de PGEU-bijeenkomst veilige gegevensuitwisseling genoemd als gedeelde kerntaak.

Tijdens de wereldwijde top van de Fédération Internationale Pharmaceutique (FIP) voerde Anoushka Schut, clustermanager Beleid & Ontwikkeling binnen de KNMP, het woord over hoe Nederlandse apothekers omgaan met geneesmiddelentekorten. Daarbij benadrukte ze hoeveel tijd apotheekteams op wekelijkse basis kwijt zijn, zo’n 17,5 uur gemiddeld, aan het oplossen van tekorten. Ook tijdens deze presentatie werd Farmanco onder de aandacht gebracht. Aan het einde van haar presentatie bij de FIP zette Schut een aantal ziekenhuisapothekers in de schijnwerpers. Tijdens de piek van de COVID-19-pandemie zijn deze bereidende apothekers het middel midazolam zelf gaan maken uit grondstoffen.

In Antwerpen spraken KNMP-bestuurder Reinier Bax en KNMP-beleidsmedewerker Anneke Huisman met Belgische collega’s over de toekomstvisie van de apotheker, bekostigingssystematiek en gegevensuitwisseling tussen zorgverleners. Zij waren te gast bij de Vlaamse apothekersorganisatie KAVA (Koninklijke Apothekers Vereniging van Antwerpen). Er is onder meer gediscussieerd over de rol van apothekers in de preventieve zorg: welke rol hebben zij - in de toekomst - in het vaccinatiestelsel en/of in het uitbrengen van leefstijladviezen? En welke bekostigingssystematiek past daarbij? Ook is er informatie gedeeld over het stimuleren van gegevensuitwisseling. Daarbij zijn ook de programma’s Medicatieoverdracht en VIPP Farmacie aan bod gekomen.