Micro-zorgaanbieders mogen zich vanaf 1 januari 2025 volgens een lichter verantwoordingsregime van drie vragen verantwoorden. Deze lichtere maatschappelijke verantwoording kan al worden aangeleverd over boekjaar 2024. De nieuwe situatie staat in de onlangs gepubliceerde ‘Wijzigingsregeling openbare jaarverantwoording door micro-zorgaanbieders en uitbreiding toelatingsvergunning'.
Het lichtere verantwoordingsregime is op apothekers van toepassing indien wordt voldaan aan bepaalde criteria. Het gaat om tenminste twee van de drie ondergenoemde criteria op twee opeenvolgende balansdata:
- een balanstotaal van maximaal 450.000 euro over de gehele onderneming;
- een netto-omzet/som der bedrijfsbaten van maximaal 900.000 euro over de gehele onderneming;
- maximaal 10 fte medewerkers zijnde in loondienst (ZZP’ers, zoals waarnemers vallen niet in deze telling).
De winst ten opzichte van de huidige situatie is dat apothekers, die voldoen aan de criteria van een micro-aanbieder, maximaal een drietal vragen hoeven te beantwoorden van de NZa in plaats van twee lange vragenlijsten. Dit zogenoemde lichte regime betekent een substantiële lastenverlaging voor apothekers die het betreft. Daarnaast vervalt ook de openbaarmakingsplicht indien men voldoet aan de criteria van een micro-aanbieder. De gegevens van betreffende apothekers zijn zo niet meer voor iedereen in te zien.
Uitbreiding toelatingsvergunning
Nieuwe zorginstellingen, waaronder apothekers (ook instellingen met 10 of minder zorgverleners) moeten per 1 januari 2025 een vergunning aanvragen. Vanaf dan gaat de vergunningplicht gelden voor alle zorgaanbieders die zorg verlenen op grond van de Zorgverzekeringswet of Wet langdurige zorg.
Bestaande zorgaanbieders die eerder niet vergunningplichtig waren en met deze wijziging onder de vergunningplicht komen te vallen, krijgen van rechtswege kosteloos een vergunning. De van rechtswege verleende vergunning kan worden ingetrokken als niet langer aan de voorwaarden voor de vergunningplicht wordt voldaan.
De uitzonderingen voor de vergunningplicht blijven met de uitbreiding van de vergunningplicht ongewijzigd, zie ook 'Uitzonderingen op de vergunningplicht'.