Minister Agema (VWS) vindt alternatieve dekking voor 165 miljoen voor medisch specialistische opleiding en nascholing

03 februari 2025
Opties

Minister Agema (VWS) heeft voor de 165 miljoen bezuiniging, die ten koste zou zijn gegaan van subsidieregeling opleiding en nascholing medisch specialisten, een alternatieve dekking gevonden.

Uit haar kamerbrief van 31 januari jongstleden blijkt dat dit bedrag tijdelijk bij de loon- en prijsbijstelling 2025 geparkeerd gaat worden. Nadrukkelijk voegt de minister daaraan toe dat het niet de bedoeling is om aan de OVA-gelden te tornen. De definitieve besluitvorming zal bij de voorjaarsnota eind april begin mei plaatsvinden. In de komende periode gaat de minister op zoek naar een definitieve oplossing die, zoals zij dat noemt, de transitie in de zorg niet mag belemmeren.

Eind vorig jaar werd duidelijk dat de Tweede Kamer de bezuinigingen op onderwijs van 2 miljard euro niet wilde goedkeuren. Door het ontbreken van een meerderheid in de Eerste Kamer moest het kabinet wel gaan onderhandelen met enkele oppositiepartijen. Partijen kwamen vervolgens overeen dat de onderwijsbegroting met 748 miljoen zou worden verhoogd. Met dat geld zou de langstudeerboete van de baan zijn en zouden docenten in de Randstad meer salaris kunnen krijgen.   

De keerzijde hiervan was dat de rekening voor 315 miljoen ten koste zou gaan van de begroting VWS. Op de salarissen van de medisch specialisten zou vanaf 2027 voor 150 miljoen gekort worden en 165 miljoen zou moeten komen uit de subsidieregeling opleiding medisch specialisten. Voor die laatste post heeft de minister nu een alternatieve tijdelijke dekking gevonden. 

In diezelfde brief geeft de minister aan dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) weer deelneemt aan de gesprekken over het aanvullend zorg- en welzijnsakkoord. De VNG verliet de onderhandelingstafel eind vorig jaar omdat zij vonden dat er geen sprake was van gelijkwaardigheid tussen VWS, ZN en VNG. Inmiddels is deze ongelijkheid, volgens de minister, opgelost. Concreet betekent dit dat de VNG samen met de zorgverzekeraars meer invloed krijgen op de transitieplannen in het sociaal domein. 

Lees hier de kamerbrief