Minister Dijkstra kijkt naar proces rondom tekortenbesluiten

04 april 2024
Opties

Minister Pia Dijkstra (VWS) gaat na in hoeverre de besluitvorming rondom tekortenbesluiten kan worden versneld. Ze meldde dit tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer op dinsdag 2 april. Ook wil de bewindsvrouw kijken naar de aanleg van voorraden grondstoffen. In een brief voorafgaand aan het aanstaande geneesmiddeldebat op 30 mei komt de minister hierop terug. 

Voor de derde keer in korte tijd kwam de minister naar de Tweede Kamer om vragen te beantwoorden vanuit het parlement. Actuele aanleiding ditmaal was het tekort aan salbutamol. De overheid gaf op 22 maart via een zogeheten tekortenbesluit de mogelijkheid vrij dit middel voor astmapatiënten te importeren. Kamerlid Bushoff van GroenLinks-PvdA: “Op het moment dat er een tekort dreigt, zou je misschien al eerder zo'n tekortenbesluit willen nemen, zodat je wat langer de tijd hebt om medicijnen uit het buitenland te halen.” De minister zegde toe dit na te gaan. 

Vanuit kamerlid Danielle Jansen (NSC) waren er diverse vragen, ook over voorraden van geneesmiddelen. “Hier in Nederland zou een verplichte voorraad aanwezig moeten zijn. Hoe kan het dat we ondanks die verplichte voorraad toch geen medicijnen hebben?”, vroeg zij. De minister antwoordde met: “Over het aanleggen van voorraden hebben we afspraken gemaakt. Tegelijkertijd hebben we in Nederland een van de beste distributiesystemen ter wereld. Daarom vind ik het vooral heel belangrijk om binnen dit distributiesysteem te onderzoeken waar de voorraden het beste ingezet kunnen worden. Als de middelen er niet zijn, kun je ook geen voorraad aanleggen. Bovendien komt het probleem van de houdbaarheid in beeld wanneer je voorraden te lang aanhoudt. Hoelang kun je ze dan behouden? Kortom, ik ben het aan het verkennen. Ik heb hoop dat dat goede resultaten zal opleveren, maar ik weet niet of dat zo is. Ik verken de mogelijkheden voor het aanleggen van voorraden van grondstoffen, de zogenoemde API's, binnen de keten, want die zijn veel langer houdbaar en die zijn ook geschikt om veel verschillende middelen mee te produceren. Dat is dus de reden waarom ik zeg: laten we dáár vooral naar kijken.” 

Bekijk het vragenuurtje (vanaf 00:38:43)