Het ministerie van VWS verkent momenteel de mogelijkheden voor de (door)ontwikkeling van een agressie-aanpak specifiek gericht op de openbare apotheken. Dat schrijft minister Kuipers (VWS) in antwoorden op schriftelijke vragen van de Kamerleden Van den Hil (VVD) en Maeijer (PVV). Zij stelden deze Kamervragen naar aanleiding van een KNMP-enquête, in samenwerking met de NOS, over agressie in de apotheek. Daaruit kwam naar voren dat 40 procent van de apotheken in 2021 wekelijks last had van verbale en/of fysieke agressie.
De KNMP wijst, samen met Optima Farma, het ministerie erop dat de achterliggende oorzaken van frustratie en/of agressie vooral aangepakt moeten worden. Dat zijn onder meer het medicatiebeleid van zorgverzekeraars, de geneesmiddelentekorten en de uitstroom van geneesmiddelen en hulpmiddelen uit de apotheek. ‘Volgens de beroepsverenigingen moet het in de apotheek hoofdzakelijk gaan over de farmaceutische inhoud, en niet over uitleg over het inkoopbeleid van zorgverzekeraars en wijzigingen in wet- en regelgeving’, schrijft de bewindspersoon in zijn antwoorden. Minister Kuipers geeft richting Maijer (PVV) en Van den Hil (VVD) aan dit punt mee te nemen richting zorgverzekeraars en toezichthouders.
Voorts gaat de minister inventariseren op welke wijze het ministerie ondersteuning kan bieden aan werkgevers en werknemers in de openbare apotheek. ‘Zo wordt de mogelijkheid verkend voor cofinanciering van de (door)ontwikkeling van een branche-aanpak zoals dat ook aan andere branches in zorg en welzijn is aangeboden’, aldus de bewindspersoon. Ook bekijkt minister Kuipers of er nog andere (preventieve) maatregelen voor apotheken mogelijk zijn.
Momenteel voeren de KNMP en Optima Farma met het ministerie overleg over deze eerste inventarisatie van plannen. Daarin blijven de beroeps- en brancheverenigingen benadrukken dat veel agressie kan worden voorkomen door de oorzaken beter onder de loep te nemen.