Minister van VWS neemt standpunt in over bijbetalen voor niet-preferente geneesmiddelen bij een tekort

15 augustus 2024
Opties

“Het is zeker niet de bedoeling dat patiënten bij een tekort moeten bijbetalen voor een niet-preferent geneesmiddel”. Dat stelt minister Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in haar beantwoording van de vragen van het Tweede Kamerlid Dijk (SP) over het tekort aan prednisolon. De KNMP is het zeer eens met het standpunt van de bewindsvrouw, maar ziet dat dit in de praktijk helaas lang niet altijd het geval is. Daaraan voegt de apothekersorganisatie toe dat de tekorten ook voor apothekers en voorschrijvers tot ongewenste situaties leiden.  

Minister Agema uit in haar beantwoording van de Kamervragen voorts “grote waardering voor al het werk dat de apothekers en vele andere zorgprofessionals dagelijks verzetten om de behandeling van patiënten zoveel mogelijk door te laten gaan.” De KNMP waardeert deze erkenning, maar benadrukt tevens dat daarvoor een passende vergoeding op zijn plaats zou zijn. Openbare- en ziekenhuisapotheken waren aan personeelskosten door tekorten vorig jaar ongeveer 220 miljoen euro kwijt. Een gemiddelde apotheek in ons land is één apothekersassistent fulltime kwijt aan het aanpakken van tekorten.  

Achter het zoeken naar alternatieven gaat het nodige kunst- en vliegwerk schuil. Zelfs bij een ogenschijnlijk eenvoudige omzetting naar een ander merk of sterkte, komen veel handelingen kijken. Dit kan leiden tot verkeerd gebruik en verminderd vertrouwen van de patiënt. Eerder publiceerde de KNMP een analyse daarover.  

Verder gaat de bewindsvrouw in op tekortenbesluiten. De beweging naar het sneller en vaker afgeven van tekortenbesluiten ziet de KNMP als een positieve ontwikkeling. De minister geeft aan dat zij momenteel evalueert of zij kansen ziet om nieuwe acties in gang te zetten, of bestaande acties te versnellen. De KNMP gaat daarover verder in gesprek met het ministerie van VWS.  

Een Kamerbrief met de ambities van de minister over (dure) geneesmiddelen en hun beschikbaarheid wordt na de zomer verwacht. Zodra daar meer over bekend is, volgt verdere informatie via KNMP.nl.  

Bekijk hier de vragen en antwoorden