Minister VWS dient opnieuw wetsvoorstel 'drogist op afstand' in

02 april 2025
Opties

Minister Agema van VWS heeft in navolging van haar voorganger opnieuw het wetsvoorstel ‘drogist op afstand’ ingediend. Een vorige poging daartoe strandde eerder om procedurele redenen in de Eerste Kamer. Concreet komt het erop neer dat bij de verstrekking van uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD) geneesmiddelen de regering de fysieke aanwezigheid van een (assistent-)drogist niet meer verplicht stelt voor het leveren van verantwoorde zorg. De kwaliteit van de verkoop van UAD-geneesmiddelen wordt gegarandeerd met de basiseis: het bieden van verantwoorde zorg, aldus minister Agema van VWS.

In 2022 heeft één van de voorgangers van deze minister, Ernst Kuipers, al geprobeerd om de wet op dit punt te wijzigen. Dat voorstel haalde het toen in de Eerste Kamer niet. De senatoren hadden daar een belangrijke reden voor; de wijziging van de Geneesmiddelenwet was onderdeel van wat in het parlement een verzamelwet wordt genoemd. Een dergelijke wet, waar een veelheid van zaken in worden behandeld, is uitsluitend bedoeld voor kleine technische aanpassingen. De Eerste Kamerleden vonden echter dat de ‘drogist op afstand’ niet tot deze kleine technische wijzigingen gerekend kon worden. De motie die hierop volgde om van dit voorstel af te zien, kreeg een meerderheid. De minister besloot toen om later een nieuw apart wetsvoorstel in te dienen.

De KNMP heeft, samen met andere koepelorganisaties van onder andere artsen en patiënten, eerder haar grote zorgen geuit ten aanzien van dit voorstel en zal dit herhalen nu het proces andermaal op gang komt. De wijziging maakt het mogelijk dat UAD-geneesmiddelen, waaronder Non Steroidal Anti-Inflammatory drugs (NSAID’s) zoals naproxen, diclofenac en ibuprofen, wijd en zijd commercieel beschikbaar gesteld kunnen worden. En dat op meer locaties, bijvoorbeeld in supermarkten, tankstations of zelfs bouwmarkten.  Daarnaast komt het voor dat mensen hun eigen kennis over NSAID’s overschatten, en juist de risico’s onderschatten. Door verkeerd geneesmiddelgebruik worden naar schatting 41.000 mensen per jaar in Nederland in een ziekenhuis opgenomen. Op de lijst van potentieel vermijdbare geneesmiddel-gerelateerde ziekenhuisopnames nemen deze NSAID-pijnstillers een prominente plek in. 

Lees hier het wetsvoorstel