Nederlandse fabrikant InnoGenerics failliet: nieuwe tekorten niet uitgesloten

14 december 2022
Opties

De Nederlandse generieke geneesmiddelenfabriek InnoGenerics is door de rechtbank failliet verklaard. In een brief aan de Tweede Kamer informeert minister Kuipers (VWS) over de gevolgen daarvan. In de meeste gevallen van de geneesmiddelen die de fabriek produceerde is er volgens de bewindspersoon voorlopig nog voldoende voorraad, of zijn er vervangende middelen beschikbaar. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) sluit echter niet uit dat er binnen enkele maanden voor enkele geneesmiddelen alsnog tekorten kunnen ontstaan. KNMP-voorzitter Aris Prins: “Dit baart zowel onze patiënten als ons apothekers veel zorgen. We zien dat de tekorten maar blijven toenemen. Gelukkig wordt er gewerkt aan een ijzeren voorraad. Tegelijkertijd is er behoefte aan meer actie vanuit de overheid.”

De fabriek produceerde en verpakte generieke geneesmiddelen in tabletvorm, in opdracht van bedrijven die de geneesmiddelen op de markt brengen (handelsvergunninghouders). Dit waren geneesmiddelen voor de behandeling van jicht, depressie, hart- en vaatziekten, epilepsie, reisziekte, verhoogd cholesterol, angst en spanning, slaapstoornissen, suikerziekte, verstopping (obstipatie), pijn, diarree en worminfecties. De bedrijven zullen op zoek moeten naar een andere fabrikant om de geneesmiddelen te laten maken. Hiervoor moet de nieuwe fabrikant testen uitvoeren en proefproductie draaien om te zorgen dat de geneesmiddelen en de productie aan alle kwaliteitseisen voldoen. “In de tussenliggende periode monitoren het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) nauwlettend de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen als gevolg van het faillissement”, aldus minister Kuipers in zijn brief.

Apothekers en hun patiënten ondervinden dagelijks enorm veel last van de geneesmiddelentekorten. Voor het derde jaar zijn in 2021 meer dan duizend tekorten genoteerd. In januari 2023 maakt KNMP Farmanco de jaarcijfers van 2022 bekend. Naast de aanleg van een ijzeren voorraad pleit de KNMP voor aanvullende maatregelen om de tekorten tegen te gaan. Denk daarbij aan het aanwijzen van meer leveranciers per voorkeursmiddel, het kostendekkend maken van apotheekbereidingen, maar ook productie dichterbij huis. Daarom ondertekende de KNMP eerder dit jaar een brandbrief om medicijnproductie in Nederland te behouden. Volgens minister Kuipers was uiteindelijk ‘geen enkele van de betrokken partijen bereid om – gezamenlijk of alleen – extra te investeren’ in de grootste geneesmiddelenfabriek.

Lees de Kamerbrief over het faillissement