Nieuw op Apotheek.nl: samenvattingen van meest voorgeschreven geneesmiddelen

05 oktober 2023
Opties

Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP heeft meer dan 140 samenvattingen van de meest geraadpleegde en voorgeschreven geneesmiddelen gepubliceerd op Apotheek.nl. Deze samenvattingen geven in één oogopslag de belangrijkste informatie weer over een bepaald geneesmiddel. Apothekers kunnen de samenvattingen uitprinten om mee te geven aan de patiënt of versturen via e-mail.

De samenvattingen dekken op dit moment meer dan 75% van alle eerste uitgiften in de openbare apotheek. Ze bevatten begrijpelijke informatie voor patiënten, geschreven op B1-niveau, net als de medicijnteksten op Apotheek.nl. Ook zijn ze overzichtelijk vormgegeven op één pagina en daardoor makkelijk te printen. Verder is er een QR-code opgenomen naar de bijbehorende medicijnvideo en eventuele instructievideo.

Het GIC heeft het eerste concept van de samenvatting voorgelegd aan een aantal ervaringsdeskundigen laaggeletterdheid. Deze feedback is meegenomen in het schrijfproces. Daarnaast hebben verschillende apothekers de concepten beoordeeld. De bevindingen zijn positief en er zal dan ook voor nog meer geneesmiddelen een samenvatting worden ontwikkeld.

De link naar de samenvatting is te vinden in de medicijntekst onder het kopje ‘Belangrijkste zaken’ / ‘Belangrijk om te weten over…’.