Nieuwe rapportage brengt diabeteszorg in beeld

12 september 2024
Opties

De KNMP heeft in samenwerking met de SFK een rapportage ontwikkeld die zorg aan diabetespatiënten beter in beeld brengt. De rapportage Diabetes sluit aan op de KNMP-richtlijn Diabetes Mellitus type 2 (DM2) en signaleert patiënten die aanvullende farmaceutische zorg behoeven. Ook meet de rapportage de kwaliteit van farmacotherapie op basis van indicatoren. 

De KNMP/SFK-rapportage Diabetes is gebaseerd op de KNMP-richtlijn DM2. Deze richtlijn beschrijft de te verlenen farmaceutische zorg van de apotheker aan de diabetespatiënt. De rapportage bevat drie categorieën om de zorg in beeld te brengen:

  1. Signalen - patiënt in beeld: patiënten worden geselecteerd die mogelijk geen optimale farmacotherapeutische behandeling (berekend op basis van actueel gebruik) krijgen.
  2. Indicatoren - apotheek in beeld: met indicatoren over de laatste twaalf maanden wordt de kwaliteit van de farmacotherapie gemeten. Naast de scores voor de eigen apotheek, worden ook de landelijke percentielscores - ter vergelijking - getoond.
  3. FTO - arts in beeld: per huisarts wordt het aantal patiënten getoond voor actuele behandeling met diabetesmedicatie. Hierbij wordt ook het al dan niet hebben van relevante comedicatie, zoals bloeddrukverlagers en antilipaemica, in beeld gebracht.

Met de drie categorieën kan eenvoudig een overzicht worden opgevraagd van patiënten bij wie de behandeling mogelijk kan worden verbeterd. Dit kan een signaal zijn voor verdere aandacht.