De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) scherpt per 1 september 2024 de verplichte informatieverstrekking van zorgaanbieders over contractering aan. Zorgaanbieders moeten deze informatie voor de start van de zorgverlening ‘actief en aantoonbaar’ verstrekken aan patiënten. Omdat dit voor apothekers onwerkbaar is, kunnen zij deze verplichting op een andere wijze invullen, namelijk via narrowcasting in de apotheek. Aanleiding hiervoor is een verzoek van de KNMP aan de NZa.
De aanscherping van de regeling transparantie zorgaanbieders houdt in dat informatie over contractering per post, via e-mail of het patiëntenportaal aan de patiënt moet worden verstuurd. Een bericht op de website van de zorgaanbieder zou niet meer volstaan. Deze aanpassing was al eerder door de NZa aangekondigd, waarop de KNMP direct haar zorgen heeft geuit. Voor apothekers is deze manier van informeren immers onwerkbaar, onder meer omdat zij voor het ter hand stellen in de regel niet op afspraak werken. Bovendien vond de KNMP het onlogisch om apotheken extra verplichtingen op te leggen, gelet op de aanleiding voor het besluit. Die aanleiding was een onderzoek door Patiëntenfederatie Nederland uit juni 2023, waaruit werd geconcludeerd dat verzekerden vaak onvoldoende geïnformeerd zijn over het kiezen en vergoeden van niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Dit onderzoek was echter met name gericht op ziekenhuiszorg (medisch-specialistische zorg), GGZ en wijkverpleging.
Informeren via narrowcasting
Apothekers kunnen voldoen aan de herziene regeling door gebruik te maken van narrowcasting in de eigen apotheek. De NZa beoordeelt dit voorstel vanuit de KNMP als voldoende. De KNMP stelt daarom in september een narrowcast beschikbaar die apothekers kunnen gebruiken in hun informatieverstrekking over contractering richting patiënten.
Aanpassing informatieverstrekking over eigen kosten
Op basis van de reacties op de aanscherping van de NZa-regeling, waaronder die van de KNMP, is ook de verplichting van de zorgaanbieder om de patiënt te informeren over eventuele eigen betalingen aangepast. Hierover is opgenomen dat zorgaanbieders hun patiënten ervan op de hoogte moeten stellen als er mogelijk kosten voortvloeien uit het eigen risico. Omdat zorgaanbieders niet altijd de exacte hoogte van de kosten kunnen aangeven, volstaat de mededeling dat het eigen risico mogelijk wordt aangesproken.