De drie multidisciplinaire richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig zweten in de palliatieve fase zijn herzien onder begeleiding van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De KNMP maakte deel uit van de richtlijnwerkgroep voor de herziening van deze richtlijnen, waarin een aantal wijzigingen is doorgevoerd in de medicamenteuze behandeling. Het WSO-bestuur ziet hierin kansen voor de apotheker in de regionale samenwerking.
Van de patiënten met kanker in de palliatieve fase heeft 1% tot 9% last van (chronische) hik, 10% van jeuk en 14% tot 28% ondervindt hinder van overmatig zweten. Zowel chronische hik als jeuk en overmatig zweten kunnen een enorme impact hebben op een patiënt en zijn familieleden of mantelzorgers. De afgelopen jaren is de kennis op het gebied van hik, jeuk en zweten toegenomen, waardoor de richtlijnen op een aantal punten zijn herzien.
De belangrijkste wijzigingen in de aanbevelingen voor de medicamenteuze behandeling zijn:
- hik: keuze uit baclofen, gabapentine of metoclopramine;
- jeuk: rifampicine als eerste keuze bij cholestatische jeuk;
- overmatig zweten: oxybutynine als eerste keuze met glycopyrronium als alternatief.
Kansen voor de apotheker
Het WSO-bestuur ziet met de komst van de herziene richtlijnen kansen voor de apotheker in de regionale samenwerking. Zo kunnen apothekers met andere zorgverleners (bijvoorbeeld in een FTO) de volgende zaken bespreken:
- de rol van de apotheker bij palliatieve patiënten (medicatiebewaking, herhaalmedicatie en instructie rondom medicatie);
- het belang dat de apotheker de indicatie weet van de betreffende medicatie;
- het belang dat de apotheker weet dat de patiënt palliatief is.
Meer informatie
In de app PalliArts voor Android en iOS zijn samenvattingen van de richtlijnen te vinden. Patiënteninformatie over deze onderwerpen is beschikbaar op Apotheek.nl.
Bekijk de herziene richtlijn Hik