Richtlijnmodule Taalbarrières in de zorg: concept open voor commentaar

18 juli 2024
Opties

De multidisciplinaire conceptrichtlijnmodule ‘Omgaan met taalbarrières in de zorg en het sociaal domein’ staat open voor commentaar. De KNMP maakt deel uit van de richtlijnwerkgroep voor de ontwikkeling van deze module. KNMP-leden kunnen tot 26 augustus 2024 hun commentaar geven op de conceptrichtlijnmodule.

Meer dan 200 beroeps- en belangenorganisaties en experts ondertekenden in 2019 een openbare oproep aan Zorginstituut Nederland voor het laten ontwikkelen van een kwaliteitsstandaard voor het omgaan met taalbarrières in de zorg en het sociaal domein. ZonMw stelde in 2022 financiering beschikbaar voor het ontwikkelen van de richtlijnmodule. Beroeps- en patiëntenorganisaties, waaronder de KNMP, ontwikkelen deze module samen met onderzoekers en een richtlijnmethodoloog. Hierbij is de Patiëntfederatie Nederland de trekker. 

Commentaarformulier

De KNMP vraagt apothekers de conceptrichtlijnmodule ‘Omgaan met taalbarrières in de zorg en het sociaal domein’ te beoordelen. En om hierbij te focussen op de gebruiksadviezen, beslisbomen en conceptaanbevelingen (paragrafen 1.5, 1.6, 4.2, 5.2 en 6.2). Via het commentaarformulier (inloggen vereist) kunnen KNMP-leden opmerkingen doorgeven. Zij kunnen het ingevulde formulier tot uiterlijk 26 augustus 2024 sturen naar richtlijnen@knmp.nl.   

Volgende stappen

De KNMP bundelt de ontvangen opmerkingen en geeft deze door aan de richtlijnwerkgroep die de definitieve versie van de richtlijnmodule opstelt. De module wordt begin oktober voor autorisatie voorgelegd aan de verschillende beroepsorganisaties, waaronder de KNMP. De verwachting is dat de richtlijnmodule en ondersteunende materialen begin 2025 zullen worden gepubliceerd.