De motie van de Kamerleden Tielen (VVD) en Paulusma (D66) over het informeren van de Kamer, indien de IZA-afspraken over de OVA-gelden worden geschonden, is aangenomen. In het Integraal Zorg Akkoord (IZA) is afgesproken dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders als startpunt van de onderhandeling de OVA-gelden als index hanteren voor loonstijgingen. De indieners van de motie vragen de minister de Kamer te informeren wanneer deze afspraak wordt geschonden.
Tijdens het debat over IZA van enkele weken geleden is deze motie al aangekondigd. De minister gaf toen aan problemen te hebben met het feit dat zij melding moest maken van elke schending van deze afspraak. Dat was volgens haar niet gebruikelijk en ook de reden dat zij de motie ontraadde. Zij adviseerde de indieners deze passage enigszins aan te passen zodat zij de motie alsnog ”oordeel Kamer” kon geven. Dat is echter niet gebeurd.
Een aanvaardde motie, zoals die van de leden Tielen en Paulusma, betekent niet automatisch dat de minister de strekking ervan gaat uitvoeren. Uitvoering wordt problematisch wanneer de minister de motie in kwestie heeft ontraden, zoals die van Tielen en Paulusma. Dat maakt de kans op uitvoeren nog kleiner. Bovendien telt een aanvaardde motie als een inspanningsverplichting en niet als een uitvoeringsverplichting.