Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel generieke import en neemt twee moties aan

23 april 2025
Opties

De Tweede Kamer heeft op 22 april jl. ingestemd met het wetsvoorstel dat generieke importen opnieuw van een wettelijke basis voorziet. Deze aanpassing van de Geneesmiddelenwet was het gevolg van de uitspraak van de Raad van State van vorig jaar waarin werd aangegeven dat tekortenbesluiten niet aan de wettelijke eisen voldeden.

Nu de Tweede Kamer akkoord is gegaan met deze wetswijziging zullen, na aanvaarding door de Eerste Kamer, tekortenbesluiten weer wettelijk verankerd worden. De KNMP kijkt met tevredenheid terug op het snelle en zorgvuldige proces dat de Tweede Kamer in deze heeft gevolgd. De behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer zal naar verwachting nog vóór het zomerreces, dat op 4 juli as. begint, plaatsvinden.

Tijdens de stemming is de Tweede Kamer ook akkoord gegaan met twee moties:

Motie importeren zonder groothandelsvergunnning

De Kamer wil dat de minister het mogelijk maakt om zonder groothandelsvergunning te importeren. Daarnaast ziet men het als een ongewenste ontwikkeling wanneer apothekers niet aan elkaar mogen leveren. Dit valt nu onder de illegale handel in geneesmiddelen. Zodra wijziging van Europese regelgeving aan de orde is, moet het mogelijk worden dat apothekers bij tekorten aan elkaar kunnen leveren of geneesmiddelen zelfstandig uit het buitenland mogen importeren. Dat laatste brengt wel de nodige administratieve lasten met zich mee. 

Motie onderzoek naar kosten en baten preferentiebeleid

De Tweede Kamer wil een onderzoek naar de kosten en baten van het preferentiebeleid. Onder Kamerleden bestaat het vermoeden dat de kosten hoger zijn geworden dan de baten. In deze motie wordt benadrukt dat doelmatigheid niet ten koste mag gaan van de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Om die reden wil men dat de minister een onafhankelijke evaluatie laat uitvoeren naar de verhouding tussen de baten van het preferentiebeleid en de kosten die voortkomen uit tekorten, noodmaatregelen en administratieve lasten. De resultaten van deze evaluatie worden uiterlijk in oktober 2026 verwacht. 

Met de aanvaarding van deze twee moties is het nog lang niet zeker of de minister deze ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. Aanvaarde moties betreffen slechts een inspanningsverplichting en geen uitvoeringsverplichting. Het is nog onduidelijk wat VWS hiermee nu gaat doen. 

Lees hier de stemmingen en moties