Zorginstituut Nederland (ZiNL) heeft per 1 juli 2022 de nadere voorwaarden van GLP-1 agonisten uitgebreid. Deze uitbreiding is het gevolg van de groepsbeoordeling van de geneesmiddelen. Minister Kuipers (VWS) verzocht ZiNL eerder dit jaar de nadere voorwaarden van GLP-1 agonisten te beoordelen.
ZiNL is na de inhoudelijke beoordeling tot de conclusie gekomen dat de GLP1- receptoragonisten dulaglutide (Trulicity), liraglutide (Victoza), exenatide (Byetta en Bydureon) en semaglutide (subcutaan (Ozempic) en oraal (Rybelsus) voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk bij de behandeling van volwassenen met diabetes mellitus type 2 (DM2) en een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten. Dit betekent dat op basis van de data is aangetoond dat deze geneesmiddelen een meerwaarde hebben ten opzichte van alleen de standaardbehandeling bij patiënten met een contra-indicatie voor een SGLT2- remmer. Verder heeft ZiNL geconcludeerd dat deze middelen een meerwaarde hebben bij patiënten waarbij de glucosewaarden onvoldoende kunnen worden gereguleerd met de standaardbehandeling bestaande uit ten minste een SGLT2- remmer en metformine. Het bewijs hiervoor is echter meer beperkt. De GLP1- receptoragonist lixisenatide (Lyxumia) heeft geen toegevoegde waarde ten opzichte van de standaardbehandeling bij patiënten met DM2 en een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten. Dit geneesmiddel voldoet daarmee niet aan de stand van de wetenschap en praktijk.
Gevolgen voor de apotheekpraktijk
De nadere voorwaarden voor de GLP-1-agonisten zijn per 1 juli 2022 aangepast door het ZiNL. Dit heeft tot gevolg dat de bijbehorende ZN-formulieren zijn aangepast:
-
Het formulier voor liraglutide, exenatide, dulaglutide en semaglutide in combinatie met insuline is te vinden onder GLP1-agonisten in combinatie met insuline.
-
Het formulier voor lixisenatide in combinatie met insuline is te vinden onder GLP1-agonisten in combinatie met insuline.
-
Het formulier voor liraglutide, exenatide, dulaglutide en semaglutide zonder insuline is te vinden onder GLP1-agonisten.
-
lixisenatide zonder insuline à te vinden onder GLP1-agonisten.
ZiNL heeft voor deze middelen stroomschema’s opgesteld om de aanspraak in de praktijk te controleren. Deze stroomschema’s zijn ook aangepast aan de ZN-formulieren en te vinden bij de artsenverklaring en de apotheekinstructie.
Achtergrond
De richtlijn voor de behandeling van DM2 is recent herzien door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De richtlijn bevat een nieuw medicamenteus stappenplan voor zeer hoog risicopatiënten, zoals mensen die al bekend zijn met een eerder doorgemaakte hart- of vaatziekte, mensen met enigszins gevorderde chronische nierschade of mensen met hartfalen. Op basis daarvan zijn na beoordeling en advies van ZiNL de nadere voorwaarden van de SGLT-2 remmers om voor vergoeding in aanmerking te komen verruimd na een groepsbeoordeling.
In overleg met betrokken partijen in de Ronde Tafel Diabeteszorg hebben ook registratiehouders van de GLP1-agonisten gezamenlijk een dossier ingediend. Dit dossier bundelt de beschikbare kennis over de toepassing van deze middelen bij patiënten met DM2 en een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten, bij wie de glucosewaarden onvoldoende kunnen worden gereguleerd met een SGLT-2 remmer of indien het gebruik van een SGLT-2 remmer gecontra-indiceerd is.