Verbeterde MFB’s voor bewaking op verminderde nierfunctie vanaf 1 augustus 2024 in G-Standaard

23 juli 2024
Opties

De verbeterde Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) voor de bewaking op verminderde nierfunctie worden per 1 augustus 2024 opgenomen in de G-Standaard. Het stroomschema is gewijzigd, waardoor minder onterechte signalen opkomen. De wijzigingen gelden alleen voor de zorginformatiesystemen die de medicatiebewaking uit de G-Standaard gebruiken, en dus niet voor Pharmacom-gebruikers.

De belangrijkste wijziging is dat er geen signaal meer verschijnt over een ‘te oude’ nierfunctie bij jonge patiënten met een goede nierfunctie, die is vastgelegd in het apotheekinformatiesysteem (AIS). De werkgroep Verminderde nierfunctie & dialyse oordeelde dat het signaal over een ‘te oude’ nierfunctie alleen hoeft op te komen bij een klaring kleiner dan 60 ml/min, of bij patiënten van 70 jaar of ouder met polyfarmacie.

De KNMP voert de wijzigingen door in alle 270 MFB’s voor verminderde nierfunctie. Het eerste deel met wijzigingen wordt per 1 augustus uitgeleverd met de G-Standaard. Het tweede deel zal per 1 september beschikbaar zijn in de AIS’en, met mogelijk uitloop naar oktober. 

Aanpassingen dankzij feedback 

De klassieke contra-indicatiebestanden in de G-Standaard zijn per 1 februari 2024 vervallen. De bewaking op verminderde nierfunctie vindt sindsdien uitsluitend plaats via MFB’s. Feedback op de nierfunctie-MFB kwam op gang nadat deze begin dit jaar op grotere schaal werd toegepast. De KNMP ging met de feedback aan de slag en legde de suggesties voor aan de werkgroep Verminderde nierfunctie & dialyse. Een aantal suggesties is uiteindelijk als verbetering doorgevoerd in het stroomschema.

Lees meer informatie in het PW-artikel