Visie werkgever en werknemer bij re-integratie per 1 juli 2023 verplicht

29 juni 2023
Opties

Per 1 juli 2023 zijn werkgever en werknemer verplicht bij een re-integratietraject hun visie hierop aan te geven. De visie van beide partijen heeft betrekking op de mogelijkheden van de werknemer om arbeid te verrichten, ieders interpretatie van passend werk en het advies van de bedrijfsarts.  

Wijzigt de situatie, bijvoorbeeld door aanpassing van het advies door de bedrijfsarts, dan dient de visie tussentijds aangepast te worden. 

De maatregel is niet verplicht voor reeds bestaande trajecten en geldt alleen voor documenten die per 1 juli 2023 worden opgesteld. Deze aanpassing is de laatste uit het pakket met maatregelen die in 2018 waren aangekondigd om de loondoorbetalingsverplichtingen voor werkgevers makkelijker, duidelijker en goedkoper te maken. 

Het opnemen van een visie wordt in de praktijk al veel toegepast, mede dankzij het modelformat van UWV voor het opstellen van een plan van aanpak. De intentie van de opname van de visie is om het gesprek rondom de re-integratie tussen partijen te stimuleren en betrokkenheid te vergroten. Hiermee verwacht het kabinet dat re-integratie meer succes zal hebben.  

Lees meer over de visie bij re-integratie