Het kabinet beperkt de vergoeding van zelfzorggeneesmiddelen. Daarbij gaat het om betaalbare geneesmiddelen die beschikbaar zijn in de vrije verkoop. Aan deze maatregel wordt vanaf 2027 een permanente taakstelling van 70 miljoen euro verbonden. Het budgettaire kader wordt daarmee vanaf dat jaar met 70 miljoen naar beneden bijgesteld. Dit blijkt uit de voorjaarsnota, waarin nog wel een en ander moet worden uitgewerkt.
Zelfzorggeneesmiddelen met de hoogste uitgaven in het verzekerd pakket zijn crèmes en zalven (bij eczeem of psoriasis), laxantia (bij verstopping), middelen bij scabiës (schurft) en antihistaminica (bij allergie). Het is echter niet bekend of al deze middelen onder de maatregel zullen vallen. Ondanks dat de precieze invulling nog moet blijken, maakt de KNMP zich wel zorgen over de voorgenomen pakketmaatregel. De toegang van de patiënt tot goede, essentiële en goedkope geneesmiddelen wordt hiermee verder beperkt. Terwijl de inzet van deze middelen juist andere, veel duurdere, zorg kan voorkomen.
Structurele meevaller van bijna 96 miljoen
Naast de zelfzorgmaatregel is in de voorjaarnota een structurele meevaller van bijna 96 miljoen euro in de apotheekzorg opgenomen. Dit is geen bezuiniging, maar wel een onderuitputting van het budget. Een reden voor deze meevaller wordt niet gegeven, maar het is aannemelijk dat de vooraf in het budget opgenomen loon- en prijscompensatie – net als in eerdere jaren – niet is gerealiseerd. Ook hier maakt de KNMP zich zorgen over. Om goede farmaceutische zorg te kunnen blijven bieden is een reële indexatie noodzakelijk.
Afschaffing GVS-limieten voor antibiotica
In de voorjaarsnota wordt een pilot van twee jaar aangekondigd waarbij antibiotica (antimicrobiële resistentie-middelen) worden uitgezonderd van de GVS-limiet. Bijbetalingen voor deze middelen komen daarmee te vervallen. Daarom wordt voor de periode 2025-2027 een bedrag van in totaal 12 miljoen euro overgeboekt van de opbrengsten uit eigen betalingen naar de premie gefinancierde zorguitgaven. Het wegvallen van de bijbetaling is goed nieuws voor de patiënten die op deze middelen zijn aangewezen.