Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD) stelt schriftelijke vragen over het draagvlak voor de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het VVD-Kamerlid wil van minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) weten wat de bewindspersoon doet met signalen van apothekers en artsen die zich niet gehoord voelen in het herberekeningstraject. “Van meet af aan waarschuwen wij voor de grote risico’s van wisselingen en bijbetalingen voor de patiënt”, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins. “Uiteraard begrijpen wij de intentie om fabrikanten aan te zetten om hun prijzen te verlagen, maar de nadelige bijeffecten ervan worden afgeschoven op zorgverleners en hun patiënten.”
Naast vragen over het draagvlak onder zorgverleners stelt het VVD-Tweede Kamerlid kritische vragen over de kosten en baten van de herberekening. Met de herberekening van vergoedingslimieten, die dateren uit 1998, wil het ministerie 140 miljoen euro op jaarbasis besparen. Daartegenover staan wel kosten van bijvoorbeeld zorgverleners als zij patiënten opnieuw moeten instellen ten behoeve van nieuwe medicatie. Het Kamerlid Tielen wil weten hoe minister Kuipers inzicht in deze afweging van kosten en baten borgt. Uit een eerder scenario-onderzoek van onderzoeksbureau SIRA bleek dat alleen al de eenmalige regeldrukkosten voor zorgverleners en patiënten worden geraamd op 55 miljoen euro.
Voor het beantwoorden van schriftelijke Kamervragen geldt een gebruikelijke beantwoordingstermijn van drie weken. Er lopen momenteel nog onderzoeken naar welke geneesmiddelen, en dus welke patiëntengroepen, worden geraakt met het verlagen van de vergoedingslimieten. Eerder sprak de Kamer de wens uit om in september meer inzicht te krijgen in de herberekeningseffecten. De KNMP staat in goed contact met Kamerleden hierover.