Er is geen aanleiding om het advies over uitstroom van vitamine D uit het basispakket te heroverwegen. Dit schrijft het Zorginstituut Nederland (ZiNL) aan de minister van VWS op basis van een onderzoek door het Nivel. ZiNL adviseert de campagne over juist gebruik van vitamine D te verbeteren en te herhalen.
De resultaten laten zien dat ongeveer tweederde van de kwetsbare groep vitamine D blijft gebruiken na het ingaan van de pakketmaatregel. Dit doen mensen omdat ze het belang inzien voor hun gezondheid. Echter, een deel van de mensen stopt met het gebruik, of is van plan te stoppen als de voorraad op is, zo blijkt uit het lijvige rapport.
Kosten vormen de belangrijkste reden voor (potentiƫle) stoppers en voor mensen die van vitamine D middel wisselen. Het feit dat mensen stoppen vanwege de kosten is een ongewenst effect van de pakketmaatregel. Niet iedereen bespreekt het vitamine D-gebruik met hun zorgverlener. Het is van belang om het vitamine D-gebruik onder kwetsbare groepen te blijven monitoren en eventueel maatregelen te treffen om noodzakelijk gebruik te bevorderen, zo stellen de onderzoekers.
Het onderzoek geeft inzicht in de eerste effecten van de pakketmaatregel die per 1 januari 2023 is ingegaan. De dataverzameling onder kwetsbare groepen heeft plaatsgevonden ongeveer 5 tot 6 maanden na het ingaan van de maatregel. Langetermijneffecten van de maatregel blijven daardoor nog onbekend. Op de korte termijn zullen mensen die geen of te weinig vitamine D slikken, niet direct iets merken met betrekking tot hun gezondheid. Op de langere termijn kan het daarentegen leiden tot een slechtere gezondheid, en als gevolg daarvan tot meer zorgkosten. Hier spelen meerdere factoren een rol, naast het vitamine D gebruik, zoals de leefstijl van mensen. Vervolgonderzoek zou inzicht kunnen geven in de gevolgen op de langere termijn.