Zorgstandaard Somatische screening ontwikkeld

17 oktober 2024
Opties

Er is een nieuwe Zorgstandaard Somatische screening ontwikkeld door Akwa-GGZ, in samenwerking met verschillende zorgpartijen, waaronder de KNMP en de NVZA. Een somatische screening is een periodieke controle van de somatische gezondheid bij mensen die worden behandeld in de Geestelijke gezondheidszorg (GGZ), al dan niet verblijvend in een instelling. De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) ziet kansen in deze zorgstandaard voor de (instellings)apotheker in de regionale samenwerking.  

In de Zorgstandaard staan tips over het uitvoeren van deze screenings, wie daarbij betrokken zijn en informatie over de samenwerking tussen verschillende disciplines. 

Kansen voor de apotheker

Het WSO-bestuur ziet met de nieuwe Zorgstandaard kansen voor de apotheker in de regionale samenwerking. Voor apothekers die samenwerken met een GGZ-instelling is het goed om te weten dat er somatische screenings worden gedaan. Ze kunnen het volgende met de GGZ-instelling bespreken:  

  • dat de (instellings)apotheker graag deelneemt aan  
    intercollegiaal overleg. Bijvoorbeeld over interacties, dosering, farmacogenetica en therapeutic drug monitoring (TDM). Maar ook kan adviseren over somatische complicaties, die kunnen voortvloeien uit medicamenteuze behandelingen van psychische aandoeningen; 
  • de mogelijkheid voor een jaarlijks gesprek /medicatiebeoordeling voor kwetsbare patiënten met polyfarmacie; 
  • het belang dat de apotheker de indicatie weet van de betreffende medicatie, zodat hij zijn medicatiebewaking en consult of uitgifte-informatie hierop kan aanpassen. 

Somatische screening

Van mensen met psychische klachten is bekend dat zij een verhoogd risico hebben om één of meer somatische aandoeningen te ontwikkelen. Dit kan een negatief effect hebben op de bestaande psychische klachten. Somatische screening zorgt voor tijdige herkenning, monitoring en behandeling van somatische klachten en aandoeningen.  

Bekijk de Zorgstandaard Somatische screening