Apotheek Asten heeft inmiddels zeven jaar ervaring met een farmacogenetisch consult voor patiënten met ernstige bijwerkingen of een lage respons. Volgens apotheker Ineke van Woerkom is genotypering essentieel voor veilig medicijngebruik, maar ze ziet nog te weinig apothekers het oppakken. “Farmacogenetica moet een vast onderdeel zijn in de apotheek, want hiermee kunnen we veel betekenen voor patiënten.”
“Drie jaar geleden heeft u voor mij een DNA-paspoort aangevraagd. Kunt u mij een nieuw medicatieadvies op maat geven?” Het gebeurt regelmatig dat patiënten van Alphega-apotheek Asten een farmacogenetisch advies aan de apotheker vragen, bijvoorbeeld als ze een nieuw geneesmiddel krijgen, zegt tweede apotheker Ineke van Woerkom. “Afgelopen week heb ik gesprekken gevoerd met twee patiënten voor wie we enkele jaren terug een farmacogenetische anamnese hebben gedaan. Deze patiënten blijven we begeleiden, bijvoorbeeld als we een dosering moeten aanpassen.”
Sinds 2009 heeft Van Woerkom in Apotheek van Thoor in Maastricht patiënten begeleid met behulp van farmacogenetica. Samen met haar collega Gertjan Hooijman, eigenaar van apotheek Asten, is Van Woerkom zeven jaar geleden gestart met een farmacogenetisch consult in de apotheek, voor patiënten met uitzonderlijke bijwerkingen en voor patiënten die geen of weinig respons vertonen op medicatie.
Volgens Van Woerkom is genotypering essentieel voor veilig medicatiegebruik en daarom bij uitstek een taak voor de apotheker als geneesmiddelexpert. Ze hoopt meer collega’s enthousiast te maken om farmacogenetica op te pakken en casuïstiek te delen. “Met behulp van genotypering kunnen we het verschil maken, door medicatie te vervangen of doseringen aan te passen. Het zou een vast onderdeel moeten zijn in de openbare apotheek.”