‘Nederland loopt ver voorop, niet alleen in Europa, maar in de hele wereld’

Opties

Met de resultaten van een groot Europees onderzoek hopen Henk-Jan Guchelaar en Jesse Swen de weg te effenen voor grootschalige toepassing van farmacogenetica in Nederland. En een vergoeding voor testen en de specifieke zorg die apothekers hierbij bieden. “Bewezen is nu dat farmacogenetica effectief is. De volgende stap is dat het routinezorg wordt die wordt vergoed.”

Henk-Jan Guchelaar en Jesse Swen

Foto: Frank Jansen

Je droomt er als onderzoeker altijd van dat jouw onderzoek ooit nog eens in The Lancet wordt gepubliceerd, maar gaat er eigenlijk vanuit dat dat nooit zal gebeuren, zegt Henk-Jan Guchelaar. “En dan mailt ineens de editor van The Lancet en zegt ‘ik weet dat jullie met een artikel bezig zijn, zou je willen overwegen het bij ons te publiceren?’ Dat is natuurlijk prachtig, dat is meer dan een droom die uitkomt. Het geeft wel aan hoe impactvol de resultaten van de PREPARE-studie zijn.”

De studie liep zes jaar lang in zeven Europese landen onder bijna zevenduizend patiënten, met als doel uit te zoeken of het afstemmen van medicijngebruik op het DNA van de patiënt tot minder bijwerkingen leidt. Het zogeheten U-PGx-consortium (waarin de deelnemende Europese onderzoeksgroepen waren verenigd) werd gecoördineerd door het LUMC onder leiding van Henk-Jan Guchelaar en Jesse Swen, beiden ziekenhuisapotheker en hoogleraar klinische farmacie. De resultaten werden begin februari gepubliceerd en veroorzaakten een ware mediahausse. Vooral de conclusie dat patiënten 30% minder kans hadden op ernstige bijwerkingen als de dosering van hun medicatie wordt afgestemd op hun DNA-profiel trok veel aandacht.

Lees verder op PW.nl
Pagina laatst bijgewerkt op 14 september 2023