Voor de openbare apotheken in Twente behoort het printen van toedienlijsten bijna tot het verleden: alle grote zorginstellingen zijn overgestapt op digitale toedienregistratie.
Een digitaal toedienregistratiesysteem betekent veel efficiencywinst voor de openbare apotheek. Geen papieren lijsten meer printen voor de thuiszorg en wijkverpleging en minder telefoontjes met vragen. Ook Apotheek de Kolk in Almelo werkt sinds kort bijna volledig digitaal voor de zorginstellingen, zegt openbaar apotheker Burak Güney. “In twee jaar tijd zijn de vijf grote thuiszorginstellingen in de regio Twente overgestapt op een digitaal toedienregistratiesysteem. Alleen voor enkele kleine zorgorganisaties, ongeveer 10%, printen we nog papieren toedienlijsten.”
Güney verwacht dat inmiddels alle 68 apotheken die zijn aangesloten bij de Coöperatie Twentse Apothekers Organisatie UA (TAO-UA) werken met digitale toedienlijsten; ook Apotheek de Kolk is lid van deze coöperatie.
Naast de tijdswinst bieden de digitale systemen onder meer als voordeel dat het apotheekteam kan communiceren met thuiszorg en verpleging via een chatfunctie. Ook bieden sommige systemen de mogelijkheid losse medicatie via het apotheekinformatiesysteem (AIS) toe te voegen, aldus Güney. “Een antibioticumkuur kun je tijdens het aanschrijven direct toevoegen aan de lijst. Ook is het mogelijk oude toedienlijsten digitaal op te vragen.” Bij alle systemen is het AIS leidend, zodat de apotheek de toedienlijst op patiëntniveau digitaal kan aanbieden aan de thuiszorg.
In tegenstelling tot sommige andere regio’s hebben de zorgorganisaties in Twente niet gekozen voor één digitaal toedienregistratiesysteem. “Eén systeem zou natuurlijk overzichtelijk en praktisch zijn voor alle apotheken, maar vier verschillende systemen bieden nog altijd veel voordelen boven de papieren toedienlijsten.”
Güney heeft de zorginstellingen naar eigen zeggen wel gewezen op de voordelen van één systeem voor alle apotheken. “Maar dat is helaas niet gelukt. Vaak zijn het de hoofdkantoren van deze landelijk opererende zorginstellingen die zo’n systeem kiezen.”
Volgens Güney werken de zorginstellingen onder meer met Boomerweb, Medimo, NCare en Ons Medicatie. Vier verschillende systemen voor het samenstellen van de toedienlijsten vraagt wel enige aanpassing van het apotheekteam. “Maar over het algemeen is het vrij simpel en hoeven we apothekersassistenten niet te trainen. Even laten zien is vaak voldoende.”