Vlog over apotheek voor zorgmedewerkers moet misverstanden helpen voorkomen

Opties

Omdat zorginstellingen en apotheken elkaars werkwijze vaak niet goed kennen, heeft Marcel van den Bosch-Niestijl voor zorgmedewerkers een vlog gemaakt over de receptgang. Hiermee wil hij misverstanden voorkomen over de levering van medicatie en de samenwerking verbeteren. “Een nieuwe zorgmedewerker kan na het zien van de vlog direct van start met de praktische tips.”

 “Hoi, welkom op deze vlog. Ik ga je vertellen wat wij in de apotheek verstaan onder veilig gebruik van geneesmiddelen. Daarbij hebben we ook jouw hulp nodig.” Zo begint de vlog voor zorgmedewerkers van apotheker Marcel van den Bosch-Niestijl van Service Apotheek Keizerslanden in Deventer en van Instellingenapotheek Salland, een samenwerkingsverband van apotheken. “Honderden medewerkers in de zorginstellingen waar wij aan leveren zijn elke dag bezig met medicatie-uitgifte. Onmisbare schakels, maar ze moeten wel weten of ze het goede doen voor de medicatieveiligheid”, zegt Van den Bosch-Niestijl, die benadrukt dat nieuwe zorgmedewerkers veel op zich af zien komen. “Medicatie is maar een klein onderdeel van hun werk, maar zeer foutgevoelig. Daarom is het belangrijk dat dit goed gaat.”

Aanleiding voor de vlog is het Geneesmiddelen Distributie Protocol (GDP), een document van 82 pagina’s waarin de verantwoordelijkheden en bevoegdheden rond de verstrekking van medicatie zijn vastgelegd. Alles is tot in detail uitgewerkt, maar lezen zorgmedewerkers dit ook? En wat moet een zorgmedewerker doen als er een probleem is?

In de vlog van acht minuten geeft Van den Bosch-Niestijl een rondleiding door de apotheek en bespreekt hij praktische vragen die leven bij zorgmedewerkers, en hoe ze kunnen communiceren met de apotheek. “Op de retourbakken van de apotheek staat een sticker welke medicatie daarin mag. Dat is praktische informatie die je niet vindt in een e-learning of protocol.”

Lees verder op PW.nl
Pagina laatst bijgewerkt op 02 oktober 2023