Na Vlissingen is Hulst de tweede gemeente waar het samenwerkingsverband Kerngezond is gestart. Verschillende zorgverleners werken hierin samen om het welzijn van de inwoners te bevorderen en de zorg zo efficiënt mogelijk te maken. “Door onze krachten te bundelen kunnen we veel meer voor elkaar en de inwoners van Hulst betekenen.”
“Vroeger wisten we niet goed wat we met laaggeletterdheid aan moesten. We probeerden mensen gerust te stellen en zo goed mogelijk te informeren over hun medicatiegebruik, maar veel meer dan dat konden we niet doen”, vertelt Nhut Le, werkzaam bij apotheek Zoetevaart in Hulst. Inmiddels weet hij door het samenwerkingsverband Kerngezond dat hij deze groep mensen ook indirect kan helpen. “Als ze er zelf achter staan, verwijzen we ze door naar Hulst voor Elkaar, een organisatie die onder meer een project heeft om laaggeletterdheid aan te pakken.”
Tweede gemeente
Hulst is na Vlissingen de tweede Zeeuwse gemeente waar Kerngezond van start is gegaan. Verschillende disciplines die zijn betrokken bij het welzijn van de inwoners, zoals de apotheek, huisartsen, Hulst voor Elkaar, de GGD en de GGZ-instelling Emergis, maken hier deel vanuit. Zorgverzekeraar CZ heeft volgens Le zowel een inhoudelijke, aanjagende als faciliterende functie.
Het belangrijkste doel van het samenwerkingsverband is passende zorg faciliteren voor de inwoners van Hulst, door onder meer in te zetten op preventie en ervoor te zorgen dat de lijntjes tussen de verschillende zorgverleners zo kort mogelijk zijn. Doel is de zorg zo efficiënt mogelijk in te richten. En dat is hard nodig, meent Le. “We hebben in Zeeland te maken met toenemende vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, dus is het belangrijk dat wij als zorgverleners onze krachten bundelen om de zorg zo gestroomlijnd mogelijk te laten verlopen.”