Naast vakantiedagen zijn er verschillende verlofregelingen voor de werknemer. Denk hierbij aan calamiteitenverlof, kort- en langdurend zorgverlof, zwangerschaps- en bevallingsverlof, ouderschapsverlof en geboorteverlof. Behalve dat er wettelijke regelingen hiervoor zijn, kennen cao’s soms aanvullingen hierop.
Calamiteiten- of kort verzuimverlof
Er zijn situaties waarin werknemers aanspraak maken op calamiteitenverlof, ook wel kort verzuimverlof genoemd. Het gaat hierbij om situaties die enorm persoonlijk, dringend of onverwachts zijn. Als de werknemer recht heeft op calamiteiten- of kort verzuimverlof, dan dient de werkgever het loon door te betalen tijdens het verlof. De werknemer hoeft hier wettelijk gezien geen vakantiedagen of uren voor in te leveren.
Bij calamiteiten- of kort verzuimverlof gaat het vooral om het regelen van een tijdelijke noodoplossing. Dergelijk verlof kan daarom afhankelijk van de situatie enkele uren of dagen duren.
Voorbeelden van zeer persoonlijke, dringende of onverwachte situaties zijn:
|
Het is niet altijd duidelijk in welke situatie de werknemer recht heeft op calamiteitenverlof. Daarom is het wenselijk dat de werkgever regels hierover opstelt, zodat werknemers zo gelijk mogelijk worden behandeld.
Voorbeelden van dergelijke regels zijn:
|
Kort- en langdurend zorgverlof
Werknemers kunnen kortdurend zorgverlof opnemen wanneer iemand in hun omgeving ziek is. Langdurend zorgverlof is daarentegen bedoeld voor werknemers die voor langere tijd voor een ziek iemand uit hun omgeving moeten zorgen.
Kortdurend zorgverlof
De werknemer komt in aanmerking voor kortdurend zorgverlof als de zieke in zijn of haar omgeving verzorging nodig heeft en de werknemer logischerwijs de enige is die verzorging kan geven. De werknemer dient het kortdurend zorgverlof zo snel mogelijk kenbaar te maken bij de werkgever. Een verzoek voor kortdurend zorgverlof mag alleen geweigerd worden als dit ernstige problemen met zich meebrengt voor de onderneming.
Als de zieke bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt, dan wordt deze al verzorgd. Er is dan geen zorg meer nodig en de werknemer kan dan ook geen kortdurend zorgverlof aanvragen.
De werknemer heeft jaarlijks recht op kortdurend zorgverlof van twee keer de gemiddelde arbeidsduur. Bij een 24-urige werkweek heeft de werknemer recht op 48 uur per jaar aan kortdurend zorgverlof met 70% behoud van het loon. De cao Apotheken voorziet in een regeling waarbij de werknemer 100% van het loon doorbetaald krijgt tijdens kortdurend zorgverlof. De cao Apothekers in dienstverband sluit aan bij de wettelijke regeling, waardoor werknemers recht hebben op 70% van het loon tijdens een kortdurend zorgverlof.
Langdurend zorgverlof
Bij langdurend zorgverlof gelden de voorwaarden dat de zieke een levensbedreigende ziekte heeft of dat sprake is van een langdurige ziekte waarbij de werknemer de enige is die de zieke kan verzorgen.
De werknemer dient de aanvraag voor langdurend zorgverlof twee weken van tevoren schriftelijk in te dienen bij de werkgever. Net zoals bij een kortdurend zorgverlof mag de werkgever de aanvraag alleen weigeren als hierdoor ernstige problemen ontstaan voor de bedrijfsvoering.
De werknemer heeft jaarlijks recht op langdurend zorgverlof van zes keer de gemiddelde arbeidsduur. Bij een 24-urige werkweek heeft de werknemer recht op 144 uur per jaar. Langdurig zorgverlof is onbetaald. De cao Apotheken en cao Apothekers in dienstverband kennen geen afwijkende regelingen op dit punt.