Eens per 5 jaar moeten alle BIG-geregistreerde apothekers voldoen aan de eis dat zij in die 5 jaar ten minste 2080 uur relevante werkervaring hebben opgedaan. Dit komt neer op gemiddeld 8 uur per week.
De werkzaamheden moeten vallen binnen het deskundigheidsgebied van de apotheker, zoals dat in de Wet BIG is omschreven, en het moet daarbij gaan om werk op het gebied van de ‘individuele gezondheidszorg’ of om ‘productgerichte werkzaamheden'.
Voor continuering van opname in het BIG-register zijn er geen eisen op het gebied van nascholing.
Werkzaam in de apotheek
Voor apothekers die in een openbare, poliklinische of ziekenhuisapotheek werken spreekt het vanzelf dat hun werkervaring valt binnen het deskundigheidsgebied en betrekking heeft op de individuele patiëntenzorg. Het is niet vereist dat de apotheker contact heeft met de patiënt.
Herregistratie specialisten farmacie
Ziekenhuisapothekers en openbaar apothekers die bij de KNMP ingeschreven staan in het register van openbaar apothekers of ziekenhuisapothekers hoeven zich niet apart te herregistreren in het BIG-register. Dit specialistenregister heeft een eigen herregistratiesysteem waarbij getoetst wordt aan strengere criteria dan bij de herregistratie van het basisberoep.
Herregistratie industrieapotheker en apotheker Geneesmiddel & Maatschappij
Voor apothekers die ‘productgerichte werkzaamheden’ verrichten heeft de minister een uitzondering gemaakt op de verplichting dat de beroepsbeoefenaar werkzaam moet zijn in de individuele gezondheidszorg. Het begrip ‘productgerichte werkzaamheden‘ omvat o.a. het bereiden, beoordelen en registreren van geneesmiddelen.
Werkzaamheden in de farmaceutische industrie en in andere organisaties, die gerelateerd zijn aan de productie van geneesmiddelen worden gerekend tot het deskundigheidsgebied van de apotheker.
(Industrie)apothekers die ten minste 2080 uur werkzaam zijn geweest op het gebied van productgerichte werkzaamheden kunnen dus ook opnieuw worden ingeschreven in het BIG-register.
- Eisen werkervaring Wet BIG AGM functies.pdf Downloaden
Niet voldoen aan eisen
Indien u niet aan de eisen voldoet, wordt de registratie in het BIG-register doorgehaald. Dit betekent dat u zich dan geen apotheker meer mag noemen (dat wil zeggen dat u de 'beroepstitel' apotheker niet meer mag voeren) en niet meer bevoegd bent om als apotheker in een apotheek werkzaam te zijn. U behoudt vanzelfsprekend wel uw academische titel.
Om na een doorhaling weer ingeschreven te worden, moet u aantonen dat u over de benodigde competenties beschikt. Er wordt hierbij van uitgegaan dat de apotheker, die ingeschreven wordt in het BIG-register, ten minste het niveau van een pas afgestudeerde apotheker heeft. Om dit niveau aan te tonen moet u een toets afleggen. Bij een voldoende score ontvangt u een Persoonlijk Registratie Certificaat (PRC) waarmee u weer kunt worden ingeschreven in het BIG-register. De opleidingen Farmacie van de Universiteiten in Groningen en Utrecht hebben de toets ontwikkeld, PAOFarmacie organiseert de toets.
Bewijzen voor herregistratie
Bij de herregistratie moet u aantonen dat u in de herregistratieperiode voldoende relevante werkervaring heeft opgedaan. Dit doet u door een eigen verklaring in te vullen. Steekproefsgewijs worden die verklaringen gecontroleerd. Zit u in de steekproef? Dan moet u nader bewijs van uw werkervaring overleggen, bijvoorbeeld een verklaring van uw werkgever. Zeker als u wisselende werkgevers of werkplekken heeft, is het van belang om uw werkervaring goed bij te houden en te documenteren.
Wanneer herregistreren?
Voor iedereen met een diploma behaald voor 1 januari 2012, was de uiterste herregistratiedatum 1 januari 2017. Voor iedereen met een diploma behaald na 1 januari 2012 ligt de uiterste herregistratiedatum 5 jaar na de diplomadatum.
Uiterlijk 6 maanden voor uw uiterste herregistratiedatum ontvangt u bericht van het BIG-register. Let op: het moment van aanvragen van uw herregistratie is van invloed op de volgende herregistratiedatum.