Bekijk hieronder de veelgestelde vragen en antwoorden over het ter hand stellen van dexamfetamine/Tentin. Tentin 5 mg was eerst geregistreerd onder de naam Amfexa. Medio 2020 kwam van de registratiehouder het bericht over de naamsverandering van Amfexa naar Tentin. Daarnaast is in de SmPC van de Tentin opgenomen dat de tablet gebroken kan worden in 2 of 4 gelijke delen voor doseringsdoeleinden, dit was in de SmPC van Amfexa® niet het geval.
Veelgestelde vragen
Magistrale bereiding voor eigen patiënten in eigen apotheek is toegestaan. In het FNA is een voorschrift beschikbaar voor de bereiding van Dexamfetaminesulfaatcapsules 2,5 mg; 5 mg.
Een niet-bereidende apotheker die voor zijn patiënt een doorgeleverde bereiding verkiest boven een geregistreerd alternatief, moet dit op klinische gronden kunnen motiveren. Het gaat in die gevallen om een ‘speciale behoefte van medische aard’. Bijvoorbeeld wanneer de patiënt allergisch is voor een hulpstof. Dit staat beschreven in de annex Geregistreerd adequaat alternatief van de circulaire.
De IGJ geeft aan dat uit het patiëntendossier moet blijken dat er geen geregistreerd adequaat alternatief is. Leg daarom als apotheek in het patiëntendossier vast waarom er een niet-geregistreerd dexamfetamine ter hand is gesteld.
Een doorgeleverde bereiding (DB) mag nooit bereid worden vanwege overwegingen van financiële aard.
Bekijk de circulaireJa, volgens de Nederlandse samenvatting van de productkenmerken (SmPC) is Tentin, geregistreerd om in 2 of 4 gelijke delen te doseren.
Sinds de beschikbaarheid van Tentin 5 mg tabletten kan men bij deze dosering uitkomen met een geregistreerd geneesmiddel. Kortom 7,5 mg betekent dan: 1½ tablet Tentin. De eventueel doorgeleverde dexamfetaminebereidingen mogen dan niet meer ter hand gesteld worden, omdat hier geen sprake is van een speciale behoefte van medische aard.
Voor de geneesmiddelen die staan op bijlage 2 – zoals dexamfetamine – gelden nadere voorwaarden. Deze geneesmiddelen worden bijvoorbeeld alleen vergoed voor bepaalde indicaties of voor bepaalde patiëntgroepen. Tijdens het aanschrijven verschijnen de betreffende voorwaarden in beeld: 'Geen toetsing vooraf nodig, mits voldaan aan voorwaarden: dexamfetamine voorwaarde: uitsluitend voor verzekerde met ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit), wanneer de respons op een eerdere behandeling met methylfenidaat klinisch ontoereikend bleek'.
Ja. Het Zorginstituut geeft aan: 'Bij het opstellen van de nadere voorwaarden hebben wij geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de vergoeding te beperken tot de leeftijdscategorie waarvoor de registratie is verleend (6 tot 17 jaar), omdat de apotheekbereiding van dexamfetamine ook al jaren wordt toegepast bij volwassenen'.
De voorwaarde dat ook bij volwassenen eerst methylfenidaat geprobeerd moet zijn, is ontleend aan de registratietekst van Tentin: 'ADHD bij kinderen en adolescenten van 6 tot 17 jaar, wanneer de respons op een eerdere behandeling met methylfenidaat klinisch ontoereikend bleek.'.
Tentin komt voor vergoeding in aanmerking als wordt voldaan aan de bijlage 2-voorwaarden.
Tentin is hiermee geen eerste keus. Het komt alleen voor vergoeding in aanmerking voor een verzekerde met ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit), wanneer de respons op een eerdere behandeling met methylfenidaat klinisch ontoereikend bleek. Uiteraard mag het wel afgeleverd worden, alleen komt het dan niet voor vergoeding in aanmerking.
Medice, de registratiehouder van Tentin, heeft op dit moment een terugbetalingsregeling via HEVO-consult. Hierbij kan de patiënt een deel van de eigen bijdrage per verpakking terugvragen, tot een maximum van € 250,- per jaar. Het betreft een tegemoetkoming van €15,- per verpakking van 30 stuks. De patiënt kan de terugbetaling zelf regelen, zie hiervoor de vraag wie mag het formulier voor de teruggaveregeling invullen?.
De administratie van de teruggaveregeling is vereenvoudigd. De patiënt kan de regeling nu ook zelf activeren. Volgens Hevoconsult ontvangt de patiënt bij de eerste levering een declaratieformulier van de arts dat de patiënt zelf moet invullen; de apotheker plakt hier het etiket op van de geleverde medicijnen. Dit document kan de patiënt ook zelf downloaden op: www.hevoconsult.nl/formulieren.