Deze tijdlijn bevat de meest belangrijke momenten rondom het opstellen van het afwegingskader ‘noodzakelijk te verzekeren zorg’, en de toepassing daarvan op geneesmiddelen waarvan een variant ook zonder recept te koop is of waarvoor (nagenoeg) gelijkwaardige alternatieven zonder recept bestaan.
April 2022
De Adviescommissie Pakket (ACP) binnen het Zorginstituut adviseert om ook de hoge doseringen en combipreparaten vitamine D uit het basispakket te laten stromen. Daarbovenop formuleren zij nog een aanvullend advies: “Houdt, in het kader van consistentie, het basispakket tegen het licht wat betreft middelen met een zelfzorgvariant.”
Maart 2023
Minister Kuipers verzoekt het Zorginstituut om een afwegingskader voor ‘noodzakelijk te verzekeren zorg’ op te stellen. Op basis van dit kader wil de bewindspersoon afwegen welke zorg wel en niet vergoed dient te worden. Het Zorginstituut is gevraagd om in het derde kwartaal van 2023 een dergelijk afwegingskader op te leveren. Daarbij vraagt de minister expliciet om aandacht “voor de (financiële) effecten van bijvoorbeeld langdurig en/of zeer hoog gedoseerd gebruik door bepaalde patiëntengroepen van middelen waarvoor zelfzorgvarianten beschikbaar zijn, alsmede voor de gevolgen van verplaatsing van de dienstverlening zoals mogelijke neveneffecten van de veranderde rol van de apotheker.”
Juni 2023
De KNMP roept de Tweede Kamer op om een actieve rol in te nemen bij het opstellen van randvoorwaarden voor zo’n afwegingskader. Immers: de vraag welke zorgkosten we - als samenleving - collectief of particulier moeten dragen, is uitermate politiek gevoelig. De KNMP-voorzitter spreekt met Kamerleden. Op 21 juni 2023 debatteert de Kamer over het pakket.
Juli 2023
De Adviescommissie Pakket bespreekt een eerste concept van het afwegingskader voor het bestaande pakketcriterium ‘noodzakelijk te verzekeren zorg’. De KNMP levert input voor deze bijeenkomst. Uitgangspunten zijn: wat zijn de gevolgen voor de patiënt (stapeling zorgkosten), behandeling en medicatieveiligheid, en de rol en zorgfunctie van de apotheek bij een pakketuitstroom.
Juli tot en met augustus 2023
Partijen zoals de KNMP zullen input leveren in de consultatieronde over het afwegingskader. De Adviescommissie Pakket geeft partijen vier weken de tijd. Ook hier levert de apothekersorganisatie haar input om geneesmiddelen in het basispakket te behouden zodat bijvoorbeeld de medicatiebewaking geborgd blijft.
November 2023
In de vergadering van 10 november 2023 heeft de AdviesCommissie Pakket (ACP) opnieuw gesproken over het afwegingskader, mede op basis van de inbreng van diverse belanghebbenden in het kader van de consultatie. Mede op basis van de geleverde inbreng in het kader van de consultatie heeft de KNMP hierbij ingesproken. Op 20 december 2023 heeft het Zorginstituut een update van het afwegingskader noodzakelijk te verzekeren zorg naar de minister van VWS gestuurd. Daarbij is aangekondigd dat dit afwegingskader als eerste zal worden toegepast op codeïne.
Maart 2024
In de vergadering van 8 maart 2024 heeft de AdviesCommissie Pakket gesproken over een (gedeeltelijk) uitstroomadvies van codeïne, waarbij dit middel ook is getoetst aan het 'Afwegingskader noodzakelijk te verzekeren zorg'.
De commissie heeft in haar vergadering van 8 maart 2024 gesproken over de vraag of zij kan instemmen met een (gedeeltelijk) uitstroomadvies van codeïne. Tijdens de vergadering heeft KNMP gebruikgemaakt van de mogelijkheid om in te spreken. Op basis hiervan is het door de ACP vastgestelde conceptrapport ter consultatie aangeboden aan belanghebbenden, waaronder de KNMP. Belanghebbenden zijn gevraagd om voor 9 april 2024 hun reactie te geven. Op 3 mei 2024 is dan een tweede bespreking in de Adviescommissie Pakket (ACP) voorzien. De uiteindelijke publicatie van het advies is voorzien in mei/juni 2024.
Bij het aanbieden ter consultatie van de pakketbeoordeling codeïne heeft het Zorginstituut reeds aangekondigd om daarna, voor een volgende beoordeling het afwegingskader NTVZ toe te passen op ‘middelen bij allergie’ (onderdeel 35 van bijlage 2). Het gaat hierbij om een groep geneesmiddelen (zoals antihistaminica en cromonen) die onder andere wordt gebruikt bij allergische rhinitis en conjunctivitis.
April tot en met augustus 2024
De KNMP stapt opnieuw naar hoogste bestuursrechter omdat de NZa geen nieuw besluit neemt rondom de bekostiging van de GDV. De KNMP vindt dat hiermee geen recht gedaan wordt aan de eerdere CBb-uitspraak over de wijziging van de GDV-prestatie. De KNMP vraagt daarbij het CBb zelf in de zaak te voorzien en te bepalen dat per 1 januari 2023 uitsluitend de oude declaratiesystematiek per geneesmiddel geldt. Voor de KNMP is het van belang dat het CBb spoedig tot een nieuwe uitspraak zal komen, zodat er ook voor de contracteringsronde van 2025 duidelijkheid komt. Zodra hier meer over bekend is, volgt nadere berichtgeving.