Q&A collectieve acties rondom Cao Apotheken | Fase 1

Opties

Stiptheidsacties - fase 1

Een stiptheidsactie is een vorm van protest waarbij werknemers heel strikt de regels en procedures volgen zonder enige flexibiliteit. 

Gedurende de stiptheidsacties zullen deelnemende apotheekmedewerkers uitsluitend volgens de geldende wet- en regelgeving in combinatie met de Cao Apotheken werken waarbij zij de werktijden en de pauzeregeling (stipt) opvolgen zoals dat in de apotheek is afgesproken en conform artikel 18 van de cao). 

Daarbij zal bijvoorbeeld eerder beginnen of later stoppen om werkzaamheden af te ronden nog wel tot de mogelijkheden behoren, echter alleen indien de medewerker de tijd ook uitbetaald krijgt. 

Werkgevers en vakbonden zijn met elkaar overeengekomen dat zij gezamenlijk benadrukken dat zij tijdens de acties vertrouwen op de redelijkheid en billijkheid van de werknemers en de professionaliteit van de werknemers om de veiligheid van henzelf en de patiënt te waarborgen. 

Laatst bijgewerkt op 06 september 2024

De vakbonden hebben de acties reeds aangekondigd. De acties zijn sinds 2 september 2024 begonnen. Er zijn ook lokale/regionale stakingen aangekondigd (fase 2) en er vindt op 12 november 2024 een landelijke stakingsdag (fase 3) plaats. Hoelang de acties duren is momenteel niet te voorzien.

Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2024

Ja, indien de acties door de vakbonden zijn aangezegd, dan mogen alle apotheekmedewerkers die onder de Cao Apotheken vallen meedoen aan de stiptheidsacties. 

Laatst bijgewerkt op 06 september 2024

Nee, het is een recht van de apotheekmedewerkers die vallen onder de Cao Apotheken om actie te voeren. De apotheker kan hen dat niet verbieden. Wel blijft de apotheker eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de geleverde zorg en moet de apotheker daarom met de apotheekmedewerkers – en de werkgeversorganisaties met de vakbonden – afspraken maken om de veiligheid van patiënten en medewerkers te blijven waarborgen. Dit zal naar verwachting met name in eventuele volgende fases van de acties een rol gaan spelen. 

Verder is het raadzaam om als apotheekteam met elkaar in gesprek te blijven over ieders standpunt inzake acties en elkaar hierover op de hoogte te houden. De apotheker mag apotheekmedewerkers vragen of medewerkers meedoen aan de acties dan wel voornemens zijn om mee te doen aan acties. Apotheekmedewerkers hoeven die vraag overigens niet te beantwoorden. 

Laatst bijgewerkt op 06 september 2024

De apotheekmedewerker die meedoet aan de stiptheidsacties werkt uitsluitend volgens de geldende wet- en regelgeving, in combinatie met de Cao Apotheken. Er is geen registratie nodig van wie meedoet aan de stiptheidsacties. Hoewel je als werkgever mogelijk belang hecht aan inzicht hebben in de deelname van medewerkers aan de stiptheidsactie, mag het bijhouden van deze informatie alleen onder zeer strikte voorwaarden en in overeenstemming met de AVG. Werkgeversorganisaties ASKA en WZOA adviseren hier uiterst voorzichtig mee te zijn en de rechten van de werknemers te respecteren. 

Verder is het ook in beginsel verboden om bij te houden welke apotheekmedewerkers wel of geen lid zijn van een vakbond. Op dat verbod zijn een zeer beperkt aantal uitzonderingen, zoals in het kader van het aanvragen van de vergoeding bij SBA voor apotheekmedewerkers die als kaderlid actief zijn bij vakbonden. Die uitzonderingen op het verbod zijn niet van toepassing op het bijhouden van het lidmaatschap van een vakbond in het kader van de huidige acties.  

Laatst bijgewerkt op 06 september 2024
Pagina laatst bijgewerkt op 07 november 2024