Het hoofddoel van het IZA is ‘passende zorg’: zorg die betaalbaar en toegankelijk is, ook in de toekomst. Alle noodzakelijke veranderingen in de regio die daaraan bijdragen komen in principe aanmerking voor de transformatiemiddelen. Het doel van de middelen is dus breed geformuleerd. Denk aan thema’s als multidisciplinaire zorg rondom de patiënt, arbeidsbesparende projecten, meer preventie en zelfzorg en digitale (zelf)zorghulpmiddelen. De KNMP ziet de transformatiemiddelen van het IZA als een mogelijkheid voor regionale apothekers(groepen) om een impuls te geven aan de farmaceutische patiëntenzorg in de regio.
Welke kosten komen in aanmerking?
In principe zijn de transformatiemiddelen beschikbaar voor iedere partij in of rond de zorg ‘impactvolle zorgtransformatie’ wil doorvoeren. Maar draagvlak bij ketenpartners en patiënten is een vereiste. In totaal is er 2,8 miljard euro beschikbaar van 2023 tot en met 2026. De middelen kunnen ingezet worden voor uiteenlopende eenmalige kosten die nodig zijn om de transformatie te realiseren. Er zijn hier geen beperkingen vooraf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- De tijd die zorgaanbieders nodig hebben voor het nodige overleg. De kosten voor het opstellen en realiseren van het transformatieplan zelf komen ook in aanmerking voor bekostiging.
- Kosten voor communicatie, administratie, adviezen en dergelijke. Dit kan zowel door externe als interne inzet betreffen.
- Kosten voor aanpassingen in de ICT.
Vanzelfsprekend moeten bestedingen bijdragen aan de doelstellingen van de transformatie en voorzien zijn van een goede onderbouwing. De transformatiemiddelen kunnen niet structurele kosten of verliezen dekken.
De KNMP stelt een handreiking beschikbaar die apothekers kunnen gebruiken bij het aanvragen van transformatiemiddelen in het kader van het IZA. In de handreiking staat stap voor stap hoe een aanvraag tot stand komt.
- Handreiking IZA.pdf Downloaden
Zorgverzekeraars
De grootste twee zorgverzekeraars beoordelen of een plan in aanmerking komen voor transformatiemiddelen. Vrijwel altijd zal er sprake zijn van een dialoog met de verzekeraars en andere betrokken partijen.
Het aanvragen van de transformatiemiddelen verloopt via de grootste zorgverzekeraar in de regio. De meeste zorgverzekeraars hebben op hun website uitgebreide informatie over de aanvraag van transformatiemiddelen staan:
Transformatieplan
De Snelle Toets Gedeelde Zorg van de regio Midden-Holland is goedgekeurd door de zorgverzekeraars en nu beschikbaar.
- Snelle Toets Gedeelde Zorg Regio Midden Holland.pdf Downloaden
De KNMP publiceerde eerder een praktijkverhaal over de rol van apothekers in een transitieplan:
'Samen met andere zorgverleners hebben apothekers in Midden-Holland groen licht gekregen van VGZ en Zilveren Kruis voor hun regiobrede transitieplan voor passende zorg. Voor het meeschrijven aan de uitwerking ontvangen apothekers een vergoeding. Apothekers zijn met dit plan verankerd in de eerste lijn.”