Medicatiebeoordeling is multidisciplinaire zorg. Apotheker en arts zijn samen verantwoordelijk voor de medicatiebeoordeling. Het is daarom belangrijk om voor het starten van elke medicatiebeoordeling heldere afspraken met elkaar te maken over de taakverdeling en de vergoeding. Onderzoek naar de effectiviteit van medicatiebeoordelingen wijst uit dat een intensievere samenwerking tussen apotheker en arts de implementatie van de voorstelde wijzigingen verhoogt.
In de praktijk voeren apothekers een medicatiebeoordeling meestal uit in samenwerking met de huisarts. Als de patiënt ook onder behandeling is van een specialist is het aan te raden om met de huisarts af te spreken wie met de betreffende specialist contact opneemt.
Het moet voor een patiënt duidelijk zijn dat een medicatiebeoordeling een samenwerking is van de apotheker en de (huis)arts. Dit kunnen apothekers bijvoorbeeld benadrukken door gezamenlijk een uitnodiging aan de patiënt te ondertekenen.
- Checklist Samenwerkingsafspraken Medicatiebeoordeling.pdf Downloaden
Tijdsbesteding betrokken zorgverleners
Het Significant-rapport ‘Generieke kosten medicatiebeoordeling’ schetst de tijdsbesteding van betrokken zorgverleners bij het uitvoeren van een medicatiebeoordeling in de huidige praktijk. Onderstaand rapport biedt handvatten voor het maken van afspraken met huisartsen en zorgverzekeraars over de hoogte van het tarief voor medicatiebeoordeling. Ook geeft het rapport aanknopingspunten die verzekeraars, apothekers en huisartsen kunnen gebruiken in de contractbesprekingen.
- Significant - Rapport Generieke kosten medicatiebeoordeling.pdf Downloaden