Patiënten moeten na hun bariatrische chirurgie erop gewezen worden dat het medicatiegebruik veranderingen met zich kan meebrengen. De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) Apotheek past dit daarom toe in de praktijk. Daarnaast hebben obese mensen met BMI ≥ 40 kg/m² een verhoogd risico op aandoeningen, zoals diabetes type 2. Apotheker Anne-Margreeth Krijger helpt patiënten om hun diabetes in remissie te brengen. Lees er meer over in onderstaande praktijkvoorbeelden.
Farmaceutisch Zorgpad na bariatrische chirurgie
De ZGT Apotheek begeleidt patiënten na bariatrische chirurgie. Er worden medicatieadviezen gegeven, waaronder Therapeutic Drug Monitoring (TDM) adviezen, in samenspraak met de behandelaar. Relevante informatie wordt gedeeld met de huisarts en apotheek.
De ZGT Apotheek geeft actief aan dat de patiënt bariatrische chirurgie heeft ondergaan, zodat de contra-indicatie ook kan worden ingevoerd in het HIS of AIS, als deze al niet is overgenomen vanaf het LSP. Binnen de regio willen ze zoveel mogelijk kennis over medicatie en bariatrische chirurgie delen via regionale cursussen of door bij een FTO aan te sluiten.
Elke patiënt krijgt een gepersonaliseerd advies bij het ontslag, binnen vijf werkdagen na het ontslag en twee maanden na de ingreep op basis van het huidige medicatiegebruik. Door vaker de patiënt te spreken, willen ze het bewustzijn bij de patiënt vergroten en de patiënt zo optimaal mogelijk begeleiden in zijn of haar medicatiegebruik.
Voor meer informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met de ZGT Apotheek via bariatrieapotheek@zgt.nl.
Extra aandacht voor patiënten met maagverkleining
‘Bariatrische chirurgie’ ontbreekt vaak in het apotheekinformatiesysteem, terwijl dit van belang is voor goede medicatiebewaking. Apotheker Jeroen de Booij besteedt extra aandacht aan patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan. Hij inventariseerde om wie het ging met behulp van een AIS-uitdraai voor meermaaldaags calcium/vitamine D en posters in de apotheek. Ook werd er bij huisartsen navraag gedaan. De Booij voert voor al deze patiënten een medicatiebeoordeling-light uit.
Diabetypering en leefstijl als medicijn (DLAM)
Obese mensen met BMI ≥ 40 kg/m² hebben een verhoogd risico op aandoeningen, zoals diabetes type 2. Apotheker Anne-Margreeth Krijger helpt patiënten met diabetes type 2 samen met de huisarts, praktijkondersteuner en diëtist hun diabetes in remissie te brengen. Via uitslagen van een orale glucosetolerantietest (OGTT) bepalen onderzoekers van TNO het subtype diabetes 2, waarbij gekeken wordt naar de functie van de bètacellen en de insulineresistentie van de lever en spieren.
Daarnaast geeft de ‘360 graden diagnose’ van TNO inzicht in gedrag, omgeving, lichaam en geest. Elke patiënt krijgt met deze werkwijze een gepersonaliseerde diagnose en advies op basis waarvan hij in de multidisciplinaire setting werkt aan gerichte leefstijlverandering en afbouw van zijn medicatie.
De deelnemende partijen in dit onderzoek zijn huisartspraktijk Stevenshof, diëtistenpraktijk Stevenshof, Academische apotheek Stevenshof, Huisartsenpraktijk Zaaijer, Zaaijer en Hensing, Rijncoepel, TNO, LUMC, DVN, KNMP, SCAL en de firma Roche.
Samenwerking zorgverleners: bewegen en gezonde voeding
Apotheker Eelco Otten is samen met twee hardloopcoaches en een orthopedische schoenenwinkel een hardloopclinic gestart. Zij richten zich op mensen met aanleg voor diabetes, met beginnende diabetes of met overgewicht.
In Amersfoort hebben zorgverleners, diëtisten en bewegingscoaches de handen ineengeslagen om het belang van gezond voedsel en veel bewegen te promoten. De Voedselapotheek verstrekt geen pillen, maar adviezen over een gezonde leefstijl, met veel bewegen en gezond eten. Apotheek Orion (apotheker Mark Slager) is een belangrijke partner van de Voedselapotheek.